Γενικά θέματα 10 Ιανουαρίου 2012

Αποζημιώσεις-μαμούθ σε Ε/κ πρόσφυγες καλείται να πληρώσει η Τουρκία

Αποζημιώσεις-μαμούθ σε Ε/κ πρόσφυγες καλείται να πληρώσει η Τουρκία

Μετά την κύρια απόφαση που εξέδωσε στις 2 Νοεμβρίου 2010, για την υπόθεση Λόρδος και άλλοι, κατά Τουρκίας και με την οποία καταδικάσθηκε η Τουρκία, για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με σημερινή του απόφαση, επιδίκασε αποζημιώσεις-μαμούθ, στους 8 Ελληνοκύπριους που στερήθηκαν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

Οι αποζημιώσεις που, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ, οφείλει να καταβάλει η Τουρκία στους 8 προσφεύγοντες Ελληνοκύπριους, κυμαίνονται από 100.000 μέχρι και 8.000.000 ευρώ για τον καθένα, για ηθική και υλική βλάβη, ενώ, με την ίδια απόφαση υποχρεώνεται η Τουρκία να πληρώσει και 15.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.H απόφαση σύμφωνα με έγκυρους νομικούς είναι εξαιρετικής σημασίας.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο που χειρήστικε την υπόθεση, Αχιλλέα Δημητριάδη, η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο λόγους.

Πρώτο και κύριο, η απόφαση αυτή είναι η τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ στον κύκλο των υποθέσεων Λοϊζίδου, με την οποία το ΕΔΑΔ δίδει την κοστολόγηση για την απώλεια χρήσης περιουσιών μέσα στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου.

«Κατά συνέπεια κάποιος μπορεί να υπολογίσει το ακριβές κόστος της κατοχής με ειδική αναφορά στην περιφραγμένη πόλη, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η απόφαση είναι δεσμευτική για την Τουρκία και η επιτροπή ακινήτων της Τουρκίας στα κατεχόμενα πλέον δεσμεύεται ως προς τις αποφάσεις που θα εκδώσει », κατέληξε ο Αχιλλέας Δημητριάδης.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΕΔΑΔ, ο νομικός Λουκής Λουκαϊδης συμφώνησε με το γεγονός ότι η απόφαση είναι δεσμευτική για την Τουρκία καθώς και με το γεγονός ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα κοστολόγησης της κατοχής στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου.

Κληθείς να σχολιάσει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο  Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης  σημείωσε ότι είναι από αυτές τις υποθέσεις οι οποίες είχαν επιφυλαχθεί αποφάσεις και εξεδόθησαν, προσθέτοντας ότι  δεν τις έχει δει. ”Όταν τις δω θα κάμω τα σχόλιά μου”, συμπλήρωσε.
http://www.sigmalive.com/news/local/454290

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube