Weather Icon

Τερτίπια Άγκυρας για έλεγχο Αράβων αγροτών Ανετράπησαν τα σχέδια της για έλεγχο νεοσύστατου οργανισμού

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗήταν η προσπάθεια της Τουρκίας να ελέγξει τον νεοσύστατο οργανισμό των Αγροτικών Οργανώσεων χωρών της Δυτικής Ασίας και της Βορείου Αφρικής. Όπως πληροφορείται ο «Φ», σε αυτό συνέτεινε η παρουσία κυπριακής αντιπροσωπείας που έκανε δύσκολο το έργο της Τουρκίας. Η Τουρκία συμμετείχε με μια δυσανάλογα πολυμελή για την περίπτωση αντιπροσωπεία. Σε ανύποπτο χρόνο -πριν από τη συνάντηση- είχε επαφές με τις αγροτικές οργανώσεις των αραβικών χωρών, υλοποιώντας την πολική των ανοιγμάτων της προς τον αραβικό κόσμο με στόχο την αύξηση της επιρροής της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανταλλάσσοντας επισκέψεις με έξοδα της ιδίας, προσφέροντας χείρα συνεργασίας για βοήθεια των Αράβων αγροτών. Με την παρουσία και τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις του ΓΓ του Παναγροτικού, απετράπησαν οι όποιες προσπάθειες της Τουρκίας να ελέγξει το νεοσύστατο οργανισμό, αναλαμβάνοντας είτε την προεδρία είτε τη Γενική Γραμματεία και κατά συνέπεια απετράπη επί του παρόντος η ανάδειξη και προώθηση του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων. Στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας των χωρών της περιοχής μας για θέματα αγροτικής οικονομίας, έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για σύσταση Συνεργασίας των Αγροτικών Οργανώσεων των χωρών της Δυτικής Ασίας και της Βορείου Αφρικής, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.

Στην Ιδρυτική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Δεκεμβρίου 2011 στο Κάιρο συμμετείχαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Οργανώσεων της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης, της Ιορδανίας, της Λιβύης, της Τυνησίας, του Σουδάν, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, της Κύπρου, καθώς και της Τουρκίας. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού, Νεκτάριος Κάρυος.
Κατά τη συνάντηση παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι πολιτικές της κάθε χώρας και οι προσδοκίες από μια ενδεχόμενη συνεργασία, οι οποίες εστιάζονται ουσιαστικά στην ενίσχυση των σχέσεων των αγροτών, των οργανώσεων τους, καθώς και στην ανταλλαγή εμπειριών και επιτυχημένων πρακτικών και πολιτικών στην κάθε χώρα. Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασιών στο εμπόριο και στις μεταφορές, καθώς και στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας που θα εξυπηρετεί την περιοχή. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε το πρόβλημα της μετανάστευσης και οι εκατέρωθεν επιπτώσεις τους στην περιοχή και τονίστηκε η ανάγκη αντιμετώπισης της και μέσα από τις αγροτικές πολιτικές.
Ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού ανέδειξε το ρόλο της Κύπρου σαν της μόνης χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης πρωτοβουλιών στα πλαίσια της νέας αυτής πλατφόρμας συνεργασίας, για την αξιοποίηση των Πολιτικών Γειτνίασης της ΕΕ στην περιοχή η οποία έχει ονομασθεί ως Ένωση για τη Μεσόγειο.

Ο κ. Κάρυος, δήλωσε ότι με βάση τα πιο πάνω γεγονότα, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά η ανάγκη ενεργούς παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών με στόχο την εμβάθυνση προοπτικών συνεργασίας στο διεθνή χώρο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου επικρατεί ρευστή πολιτική κατάσταση, την οποία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο η Τουρκία. Επιβεβαιώνεται, είπε, η ανάγκη αξιοποίησης της ιδιότητας μας ως χώρας μέλους της ΕΕ για μια πολυδιάστατη αξιοποίηση των προοπτικών που παρέχει η ιδιότητά μας αυτή και σε θέματα χαμηλής πολιτικής που επηρεάζουν την κοινή γνώμη των χωρών αυτών, κάτι που φαίνεται να επιχειρεί η Τουρκία επιδιώκοντας να κερδίσει τους Άραβες προς όφελος των συμφερόντων της.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube