Weather Icon
Αυστραλία , Κίνα 22 Ιανουαρίου 2012

Αυστραλία: Οι υπηρεσίες ασφαλείας «ανησυχούν» για τις κινεζικές επενδύσεις

Αυστραλία: Οι υπηρεσίες ασφαλείας «ανησυχούν» για τις κινεζικές επενδύσεις

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Αυστραλίας εκφράζουν εντεινόμενη ανησυχία για τους κινέζους επενδυτές στη χώρα και τους πιθανούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια από τις δραστηριότητές τους, γράφει σήμερα η εφημερίδα Sydney Morning Herald.

Έγγραφα τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας μετά από αιτήσεις που έκανε βάσει του νόμου για την ελευθερία της πληροφόρησης αποκαλύπτουν ότι επενδύσεις από ξένους στις υποδομές –ειδικά στις υποδομές επικοινωνιών και πληροφορικής– έχουν θορυβήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος προορισμός άμεσων επενδύσεων από την Κίνα τα τελευταία έξι χρόνια, που ανέρχονται σε 37 δισ. δολάρια Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύει η Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ οι υπηρεσίες ασφαλείας ζητούν να αυξηθεί το χρονικό περιθώριο που έχει ο υπουργός Οικονομίας Ουέιν Σουάν για να εμποδίζει τις εξαγορές από ξένες εταιρίες στις 30 ημέρες. Το τρέχον περιθώριο που έχει η κυβέρνηση για να σταματά ξένες επενδύσεις είναι πολύ μικρό για να διεξάγονται αποτελεσματικές έρευνες, σύμφωνα με την άποψη των υπηρεσιών που καταγράφεται στα έγγραφα.

Το 2009 ο Σουάν είχε απαγορεύσει την εξαγορά ορυχείου στη Νότια Αυστραλία από κινεζική εταιρία διότι βρισκόταν μέσα σε πεδίο βολής και δοκιμών οπλικών συστημάτων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube