Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , Ρωσία 13 Ιανουαρίου 2012

Το Ιράν ενδέχεται να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή: ποιός βρίσκεται πίσω απ’ αυτή την είδηση;

Το Ιράν είναι έτοιμο για σοβαρές συνομιλίες με την ομάδα των έξι διεθνών διαμεσολαβητών (πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ συν Γερμανία) για το πυρηνικό του πρόγραμμα,- δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Αλί Λαριντζανί, επισκεπτόμενος την Τουρκία.Ο Αλί Λαριντζανί υπογράμμισε για άλλη μιά φορά ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα.

Εν τω μεταξύ η έγκυρη πύλη των Ισαηλινών στρατιωτικών αναλυτών DEBKA ισχυρίζεται ότι το Ιράν προτίθεται να κάνει την πρώτη του πυρηνική δοκιμή. Γίνεται λόγος για την υπόγεια έκρηξη μιάς μικρής γόμωση ενός κιλοτόνου. Η δοκιμή ενδέχεται να γίνει στα τέλη του 2012- αρχές του 2013,- λένε οι αναλυτές, εικαλούμενοι τις δικές τους ιρανικές πηγές.
Εν τω μεταξύ, είναι δύσκολο να πει κανείς για το κατά πόσο ρεαλιστική είναι τέτοια δοκιμή μιά και ακόμα για μία μικρή γόμωση απαιτείται οπλικό ουράνιο, εμπλουτισμένο ως 90%. Προς το παρόν το Ιράν δεν είναι ικανό τεχνολογικά να πετύχει τέτοιο βαθμό εμπλουτισμού αν και θεωρητικά το οπλικο ουράνιο μπορούσε να βρεθεί στη χώρα, μέσω άλλων καναλιών,- είπε ο Πιοτρ Τοπιτσκάνοφ, εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
-«Το Ιράν μπορούσε να αποκτήσει αρκετές για έκρηξη ποσότητες  ουρανίου το 1990 και στις αρχές του 2000 μέσω παράνομων διεθνών δικτύων εμπορίου πυρηνικών υλικών και τεχνολογιών. Το λαθραίο υλικό μπορούσε να φτάσει από το Πακιστάν.  Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι το Ιράν είχε υπογράψει το Σύμφωνο για την απαγόρευση όλων των πυρηνικών δοκιμών – σε αντίθεση με το Ισραήλ  ή το Πακιστάν- και δηλώνει συνέχεια ότι τηρεί αυστηρά το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών. Συνεπώς, η Τεχεράνη, σχεδιάζοντας τόσο κραυγαλέο έργο, χρειάζεται να βγει  πρώτα από το καθεστώς αντίχτοιων Διεθνών Συμφωνιών. ΄Ενδέχεται εξάλλου, και άλλη λύση».
-«Το Ιράν μπορεί  χωρίς να βγει από τις Διεθνείς Συμφωνίες να κάνει κρυφά δοκιμή, παρουσιάζοντάς την ως ειρηνική έκρηξη για επιστημονικούς σκοπούς, είτε να την κάνει στο έδαφος τρίτου κράτους, π.χ. στο Πακιστάν είτε στη Βόρεια Κορέα.
Οι πληροφορίες της ισραηλινής πύλης για την προετοιμαζόμενη δήθεν δοκιμή δεν μπορούν να ελεγχθούν. Κατά κανόνα τέτοιες  πληροφορίες διαθέτουν μόνο οι υπάλληλοι των κατασκοπευτικών υπηρεσιών. Στη δοσμένη περίπτωση γίνεται λόγος για καταφανώς εσκεμμένη διαρροή πληροφοριών στο πλαίσιο του διεξαγώμενου πληροφοριακού πολέμου γύρω από το Ιράν. Καθήκον της διεθνούς κοινότητας είναι να μην επιτρέψει ώστε οι πληροφορίες αυτές να γίνουν πραγματικότητα, κάτι που θα έχει απώτερες συνέπειες για όλο τον κόσμο. Σε σχέση με αυτό είναι δύσκολο να μεγαλοποιηθεί ο ρόλος των χωρών και πρώτ’ απ’ όλα της Ρωσίας και της Κίνας που ενεργούν με συνέπεια για ειρηνική επίλυση του ιρανικού προβλήματος»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Πιοτρ Τοπιτσκάνοφ.
http://greek.ruvr.ru/2012/01/13/63778452.html 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube