Weather Icon
Ιράν , Ρωσία 24 Ιανουαρίου 2012

Το Ιράν απειλεί να κλείσει τις στρόφιγγες πετρελαίου

Το Ιράν απειλεί να κλείσει τις στρόφιγγες πετρελαίου

ΠΗΓΗ:Nooz.gr/
Στο “κόκκινο” η ένταση μεταξύ Δύσης και Ιράν, μετά την ευρωπαϊκή απόφαση για εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο. Το Ιράν απειλεί τώρα να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ και να αφήσει τον κόσμο χωρίς πετρέλαιο.

Πλήγμα για τη χώρα μας απ’ το εμπάργκο που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο.Ανώτατοι ιρανοί αξιωματούχοι απείλησαν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα μεταφέρει πολεμικά πλοία στο Ορμούζ ώστε να “μπλοκάρει” την διακίνηση πετρελαίου μέσω του Κόλπου, από όπου διακινείται το ένα πέμπτο του παραγόμενου πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει με τη σειρά τους ότι μία τέτοια κίνηση εκ μέρους του Ιράν, θα τους προκαλέσει να λάβουν άμεση δράση. Ήδη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, μαζί με βρετανικά και γαλλικά πολεμικά πλοία μετακινήθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στον Κόλπο, χωρίς να υπάρξει επεισόδιο.


Ρωσία: Καταδίκη του εμπάργκο της Ε.Ε. στο Ιράν

http://www.real.gr/
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε σήμερα τις «μονομερείς κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν, αναφερόμενος στην απόφαση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη.

«Οι μονομερείς κυρώσεις δεν θα συμβάλουν να σημειωθεί πρόοδος» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου σχετικά με την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν που αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του θεωρεί πως υπάρχουν πιθανότητες να ξαναρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα στις διεθνείς δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής δημοκρατίας παρά το εμπάργκο και τις άλλες αιτίες έντασης.

«Έχουμε ακόμα μια σημαντική ελπίδα να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στο άμεσο μέλλον» υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 (τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, συν τη Γερμανία).

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να αποτρέψει το Ιράν και τη Δύση από το να κάνουν αντιπαραγωγικές ενέργειες και θα επιδιώξουν την επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο να καθησυχαστούν οι ανησυχίες πως η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Στο μεταξύ ένα μέλος της βουλής του Ιράν επανέλαβε σήμερα ότι η ισλαμική δημοκρατία θα κλείσει τα Στενά του Χορμούζ εάν οι νέες κυρώσεις εμποδίσουν τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, απειλή που είχε προκαλέσει αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου πριν από ένα μήνα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube