Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Δεκεμβρίου 2011

Τα βρήκαν για το περί UNFICYP ψήφισμα

Τα βρήκαν για το περί UNFICYP ψήφισμαΣυμφώνησαν στο τελικό σχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, ύστερα από πολυήμερες έντονες διαβουλεύσεις, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των ενδιαφερόμενων χωρών. Το ψήφισμα καλείται να εγκρίνει το σώμα σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), προς ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο μέχρι τις 19 Ιουλίου 2012.

Τη συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην παρουσία της UNFICYP θα επιβεβαιώσει, πριν από τη συνεδρίαση, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, Μηνάς Χατζημιχαήλ, σε συνάντηση που θα έχει με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας, Βιτάλι Τσούρκιν.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, διπλωματικές πηγές εκφράζουν ικανοποίηση γιατί έπειτα από σκληρές διαβουλεύσεις απαλείφθηκαν από το ψήφισμα όλες οι αρνητικές αναφορές που αφορούσαν, τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Η αναφορά έφυγε πλήρως από το διατακτικό, ενώ στο προοίμιο, όχι απλά τέθηκαν οι συμφωνημένοι όροι που είχε αναφέρει στην έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας, αλλά τέθηκε ως προϋπόθεση και η συναίνεση των δύο πλευρών.

Τα βρήκαν για το περί UNFICYP ψήφισμα
Φωτογραφία αρχείου από την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, με τη συνοδεία αξιωματικού της UNFICYP. 
 

Παράλληλα αφαιρέθηκαν τα διάφορα χρονοδιαγράμματα, που προσπάθησαν να καθορίσουν εμμέσως οι Βρετανοί, αλλά κι οι όποιες αναφορές συνέδεαν την αναδιάρθρωση της UNFICYP με οτιδήποτε άλλο, πλην την διευθέτηση του Κυπριακού, για να αντιμετωπιστούν οι νέες συνθήκες επί του εδάφους. Τέλος, επεκτάθηκε, αντί να μειωθεί κατά ένα μήνα όπως επιθυμούσε η Βρετανία, η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης, ώστε να αποφεύγεται η ανανέωση τους μήνες Ιούνιο και Δεκέμβριο, οπότε το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει βεβαρυμμένο πρόγραμμα.

Παράλληλα, ξεπεράστηκαν και οι τελευταίες διαφωνίες επί του περιεχομένου του ψηφίσματος. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 6 του προοιμίου παρέμεινε η λέξη «απηχώντας», που επιθυμούσαν οι Βρετανοί, στη φράση για την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι «μπορεί να επιτευχθεί μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Στην πρώτη παράγραφο του 3ου άρθρου του διατακτικού, παρέμεινε η φράση «στους μήνες που θα ακολουθήσουν», που επιθυμούσαν οι Βρετανοί, έναντι της φράσης «το συντομότερο δυνατό» που προτιμούσαν Ρωσία και Κίνα. Και τέλος, η αναφορά του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία των πολιτών που εισηγήθηκαν οι ΗΠΑ συμπεριλήφθηκε μόνο στο άρθρο 17 του προοιμίου.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/31222 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube