Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Δεκεμβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ REUTERS: Το Ισραήλ απομακρύνεται από τη Δημοκρατία

Φρένο στη χρηματοδότηση φιλειρηνικών οργανώσεων και μείωση της ανεξαρτησίας των δικαστών επιδιώκει η κυβέρνηση Νετανιάχου, εντείνοντας το παράδοξο του χαρακτηρισμού της χώρας ως της μοναδικής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ απομακρύνεται από τη Δημοκρατία

Οπως γράφει το πρακτορείο Reuters σε μακροσκελές άρθρο συνεργατών του, μία σειρά από νομοσχέδια που οδεύουν προς ψήφιση στην Κνεσέτ είναι εμφανώς απειλητικά για τις δημοκρατικές αξίες.

Η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Λικούντ του Νετανιάχου και των σιωνιστών εθνικιστών του Γίσραελ Μπεϊτεϊνού μεταξύ άλλων σχεδιάζει μέτρα στα οποία περιλαμβάνεται:

  • παρεμβάσεις στη λειτουργία και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θεωρείται ότι είναι ο βασικός θεσμός που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα (το Ισραήλ δεν έχει Σύνταγμα)
  • περιορισμός της χρηματοδότησης φιλειρηνικών οργανώσεων και συμβουλευτικών φορέων από ξένες κυβερνήσεις
  • απαγόρευση της χρήσης μεγαφωνικών εγκαταστάσεων στα τεμένη για την πρόσκληση των πιστών
  • περιορισμός στην πρόσβαση στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης
  • μείωση της θητείας του ανώτατου δικαστικού
  • δικαίωμα βέτο της βουλής σε υποψηφιότητες δικαστικών
  • σύνδεση του δικαστικού αξιώματος με την θητεία στο στρατό, δηλαδή απαγόρευση συμμετοχής παλαιστινίων και αράβων πολιτών, καθώς εξαιρούνται από τη θητεία

Την ίδια ώρα, είναι ήδη νόμος του κράτους μέτρα που αφορούν:

  • άρση της ιθαγένειας όσων κατηγορούνται για τρομοκρατία
  • απαγόρευση κάθε μηνύματος για μποϊκοτάζ του Ισραήλ ή των παράνομων οικισμών στα κατεχόμενα
  • απαγόρευση της διδασκαλίας της αραβικής ιστορίας με αναφορές στην «καταστροφή» της ίδρυσης του Ισραήλ

«Οι ξένες κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στα πολιτικά δρώμενα εισφέροντας τεράστια ποσά μόνο στη μία πλευρά του πολιτικού φάσματος, την αριστερή», λέει ο βουλευτής του Λικούντ Οφίρ Ακούνις. Ο συνάδελφός του Ντάνι Ντανόν -εκ των εμπνευστών- θεωρεί ότι τελικά θα υπερψηφιστούν. «Ο πρωθυπουργός συμφωνεί μαζί μας ότι πρέπει να προωθήσουμε την υλοποίηση όσων μας ψήφισαν για να κάνουμε», είπε σε σχετική συνέντευξη.

Αυξάνεται η πίεση στην αντιπολίτευση
«Κάποιος που θα ξυπνούσε από κώμα στο οποίο έπεσε επί ΜακΑρθι στις ΗΠΑ θα ένιωθε πολύ άνετα στο Ισραήλ αυτή την εποχή», σχολιάζει καυστικά ο Ροβέν Χαζάν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, συγκρίνοντας την πραγματικότητα που ζει με το «κυνήγι μαγισσών» κατά του κομμουνισμού που πήρε το όνομά του από τον «διάσημο» γερουσιαστή. «Πρόκειται για μία επίθεση στη δημοκρατική φύση του κράτους», όπως λέει.

Οι εμπνευστές και υποστηρικτές των νέων νομοσχεδίων υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση των ΜΚΟ από το εξωτερικό επιτρέπει την ξένη ανάμειξη στα εσωτερικά θέματα του Ισραήλ

Τέτοιες ΜΚΟ είναι αριστερές οργανώσεις όπως η Peace Now (Ειρήνη Τώρα) που παρακολουθεί την δράση των εποίκων στα κατεχόμενα, αλλά και οργανώσεις-υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται εναντίον των Παλαιστινίων στις περιοχές που διεκδικούν για το κράτος τους.

Από την άλλη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί και ρεαλιστικά επιχειρήματα για να υποστηρίξει τα προτεινόμενα μέτρα. Στην Δύση πολλές χώρες περιορίζουν την ηχορύπανση και «δεν υπάρχει λόγος να είμαστε πιο φιλελεύθεροι από την Ευρώπη», φέρεται να είπε σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, για τα μεγάφωνα των τζαμιών.

Κριτική και εκ των έσω
Ο πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες, κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης για την συμβολή του στην συμφωνία με τους Παλαιστίνιους το 1993, δήλωσε ότι «αισθάνεται προσωπικά ντροπή» για τέτοιου περιεχομένου νομοσχέδια.

Αντίστοιχες βολές δέχεται η κυβέρνηση και από τον γενικό εισαγγελέα, τον οποίο σημειωτέον έχει διορίσει η ίδια, καθώς και εξέχοντα στελέχη της συντηρητικής παράταξης.

Ο Αβραάμ Φόξμαν, επικεφαλής της Συμμαχίας κατά της Δυσφήμισης στις ΗΠΑ που μάχεται τον αντισημιτισμό και προτάσσει τις δημοκρατικές αξίες και τα πολιτικά δικαιώματα, είναι σαφής: «πρόκειται για επίθεση στις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές». Προσθέτει πάντως ότι οφείλεται και στην εσωστρέφεια της ισραηλινής συντηρητικής παράταξης, που «νιώθουν ότι είναι σε καταφύγιο, με όλο τον κόσμο εναντίον τους (σ.σ. για το παλαιστινιακό), έτσι σκάβουν ακόμη περισσότερο).
Η επικεφαλής της Δικαιοσύνης της χώρας Ντορίτ Μπεϊνίς αποκήρυξε δημοσίως τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ως «εκστρατεία απονομιμοποίησης… στα όρια της πρόκλησης» κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αμνόν Ρούμπινσταϊν τόνισε ότι «κάθε προσπάθεια παρέμβασης στην ανεξαρτησία του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι επικίνδυνη από όποια σκοπιά και να το δει κάποιος» καθώς πρόκειται για ένα θεσμό «ασπίδα προστασίας του Ισραήλ».

Εκανε μαλίστα λόγο για μιλιταριστικές μειονότητες που διεξάγουν ιδεολογικούς πολέμους εντός του κοινοβουλίου.

Δεν συμμερίζονται πάντως όλοι αυτές τις ανησυχίες. Οπως λέει χαρακτηριστικά άλλος πανεπιστημιακός των πολιτικών επιστημών, «Δεν βλέπω ούτε προσπάθεια πολιτικοποίησης της Δικαιοσύνης ούτε αντιδημοκρατικά στοιχεία στις προτάσεις αυτές. Δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι φιλελεύθερος όταν είσαι δημοκράτης», λέει ο Σαμουήλ Σάντλερ.
http://www.ethnos.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube