Weather Icon

Νέο ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία από τις ΗΠΑ

Ηχηρό χαστούκι δέχτηκε η Τουρκία στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών την Τρίτη που μας πέρασε, καθώς με δύο ψήφους υπέρ και έναν κατά πέρασε το νομοσχέδιο που καλεί την Άγκυρα να «διασφαλίσει την Χριστιανική κληρονομιά και να επιστρέψει τις εκκλησιαστικές περιουσίες που στο παρελθόν είχε κατασχέσει». Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία σημαντική επιτυχία του Αρμενικού κατά πρώτο λόγο αλλά και του Ελληνικού λόμπυ στην Ουάσινγκτον που εδώ και χρόνια κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή με επιμονή.

Το νομοσχέδιο υπ αριθμόν 306 της Βουλής των Αντιπροσώπων πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2011 με την ονομασία «επιστροφή των Εκκλησιών» ενώ στην ψηφοφορία της Τρίτης έλαβε την θετική ψήφο δύο Kαλιφορνέζων Βουλευτών του Ρεπουμπλικανού Εντ Ρόυς και του Δημοκρατικού Χάουαρντ Μπέρμαν. Η αρνητική ψήφος ήρθε από τον Βουλευτή Γουίτφιλντ, που με σθένος πολέμησε το νομοσχέδιο καθώς ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός είναι συμπρόεδρος  της Αμερικανο-Τουρκικής  Επιτροπής Φιλίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

To πρώτο κείμενο που πέρασε ως προσχέδιο τον Ιούλιο του 2011, εκτός από την ανάγκη να επιστραφούν οι  εκκλησίες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία των μειονοτήτων τόνιζε και την ανάγκη  διασφάλισης του δικαιώματος των θρησκευτικών ελευθεριών ενώ έκανε λόγο και για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η τελευταία παράγραφος τελικά διεγράφηκε από το κείμενο της περασμενης Τρίτης που πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μία άτυπη αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Η Τουρκική Κυβέρνηση με την σειρά της εξέφρασε την ενόχληση και απογοήτευσή της για την εξέλιξη αυτή, όμως ταυτόχρονα προσπάθησε να υποβαθμίσει την σημασία του νομοσχεδίου επισημαίνοντας ότι δεν εκφράζει το σύνολο του Κογκρέσσου.

Κατά την αγόρευσή τους οι  Βουλευτές Μπέρμαν και Τζόυς υπογράμμισαν ότι υπάρχει αύξηση στις περιπτώσεις παραβιάσεων των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και ότι η κίνηση της Άγκυρας να επιστρέψει περιουσίες στους Χριστιανούς, είναι ασαφής και με καθυστέρηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη Σύνδεσμοι και Οργανισμοί Τούρκων που ζουν στην Αμερική έχουν ετοιμάσει επιστολές διαμαρτυρίας προς την Αμερικανική Κυβέρνηση λέγοντας ότι «αυτή η πρόκληση είναι αποτέλεσμα της αρρωστημένης προσπάθειας των Αρμενίων να αναγνωρίσουν την υποτιθέμενη γενοκτονία»

Για να υιοθετηθεί πλήρως το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει και από το Αμερικάνικο Κογκρέσο.
http://www.sigmalive.com/news/politics/447505

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube