REAL TIME |

Weather Icon
Ιαπωνία , Κίνα 28 Δεκεμβρίου 2011

Κίνα – Ιαπωνία: Ανησυχία στην Ευρώπη για τη συμφωνία

Κίνα – Ιαπωνία: Ανησυχία στην Ευρώπη για τη συμφωνία

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο (αριστερά) με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιχίκο Νόντα, την Κυριακή, καθώς επιθεωρούν το τιμητικό άγημα.
Τις έντονες ανησυχίες της Ευρώπης έχει προκαλέσει η ιστορική συναλλαγματική συμφωνία μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, που θεωρείται άμεση απειλή για το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , σε μια εποχή που το ενιαίο νόμισμα «βάλλεται» από την κρίση χρέους και τα «σενάρια» περί διάσπασης της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στη σινο-ιαπωνική συμφωνία για την προώθηση άμεσων συναλλαγών σε γιεν [JPY=X] Σχετικά άρθρα και γιουάν χωρίς τη χρήση δολαρίων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι η συμφωνία αποτελεί ένα επιχείρημα υπέρ του ευρώ, συνηγορώντας υπέρ μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Ιαπωνία και Κίνα μάς εξέπληξαν στη διάρκεια των εορτών με την ανακοίνωση της συναλλαγματικής συμφωνίας… πρόκειται για εξελίξεις που δείχνουν ότι είναι καλό το γεγονός ότι έχουμε μια ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σε χθεσινή του συνέντευξη σε γερμανικό ραδιοσταθμό. «Ενωμένη, η Ευρώπη αποτελεί την ισχυρότερη οικονομική περιοχή στον κόσμο», υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε.
Η συμφωνία Κίνας-Ιαπωνίας -μέσω της οποίας το Πεκίνο προωθεί μεγαλύτερο ρόλο του γιουάν στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα- θα επιτρέψει σε κινεζικές και ιαπωνικές επιχειρήσεις τη μείωση του κόστους και την προστασία από τις διακυμάνσεις του αμερικανικού νομίσματος.
«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το κοινό νόμισμα είναι ο σωστός δρόμος», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, κρίνοντας ως μονόδρομο τη βαθύτερη οικονομική και δημοσιονομική σύγκλιση της Ευρωζώνης, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του ευρώ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε για μία ακόμη φορά τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.
Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, Γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Πρόκειται για εξελίξεις που δείχνουν ότι είναι καλό το γεγονός ότι έχουμε μια ενωμένη Ευρώπη».
Γιούνκερ: Αυστηρή λιτότητα
Για μεγαλύτερες προσπάθειες μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό rbb Inforadio, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «δεν είναι αρκετή η συμφωνία για νέους κανόνες, δεν αρκεί η συμφωνία για νέες συνθήκες. Τίποτε από αυτά δεν είναι αρκετό για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής».
Αϊχελ: Πίστη στο ευρώ
Την πίστη του στο μέλλον του ευρώ εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Αιχελ. Σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, ο κ. Αιχελ χαρακτήρισε μοιραίο το ενδεχόμενο κατάργησης του ενιαίου νομίσματος. «Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μεγαλύτερη ανοησία, όχι μόνο ως Γερμανοί, αλλά και ως Ευρωπαίοι. Αυτό θα αποδυνάμωνε το ρόλο της Ευρώπης στον 21ο αιώνα», προειδοποιεί ο κ. Αιχελ, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από τις «κασσάνδρες» -κυρίως από πλευράς ΗΠΑ και Βρετανίας- περί κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε λάθη στην οικονομική διαχείριση εντός Ευρωζώνης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε σπατάλες από την τότε ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας όμως νομότυπη την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Αιχελ εκτίμησε ότι «έγιναν λάθη. Ακόμη και στο τέλος της δικής μου θητείας, είδαμε ότι η Ελλάδα άρχισε να σπαταλά αλόγιστα χρήματα, όχι για επενδύσεις, αλλά για κατανάλωση. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος της τότε ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ομόλογα – Διατραπεζική
Η αδυναμία των Ευρωπαίων πολιτικών να δώσουν μια αποφασιστική απάντηση στην κρίση έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, που «τιμωρούν» τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ζώνης του Ευρώ.
Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν χθες ενδοσυνεδριακά το 7%, αντικατοπτρίζοντας τη νευρικότητα των επενδυτών.
Το κλίμα νευρικότητας -εν μέσω ανησυχιών για εξάπλωση της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα- έχει αντίκτυπο και στο διατραπεζικό δανεισμό. Οι overnight καταθέσεις των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανήλθαν στο ποσό-ρεκόρ των 412 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 384 δισ. ευρώ που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2010.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ – ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube