Ευρωπαϊκή Ένωση , Συρία 2 Δεκεμβρίου 2011

Βέτο της Κύπρου στην Τουρκία

Δεν προσκλήθηκε η Τουρκία σε ευρωπαϊκή σύνοδο για την κρίση στη Συρία εξαιτίας του “βέτο” της Κύπρου.
Η Λευκωσία μπλόκαρε τη συμμετοχή της Τουρκίας στην προγραμματισμένη σύνοδο στις Βρυξέλλες με τους ΥΠΕΞ των ευρωπαϊκών χωρών για να συζητήσουν την εξέλιξη της κρίσης στη Συρία

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.kathimerini.com.cy, τις τελευταίες ώρες οι κύκλοι του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών διαρρέουν και σχολιάζουν την πληροφορία ότι η χώρα τους δεν θα συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή σύνοδο για την κρίση στη Συρία εξαιτίας του “βέτο” της Κύπρου.

Σχολιάζοντας τη νέα εξέλιξη, η Άγκυρα δεν κρύβει την ενόχλησή της για τη στάση των Βρυξελλών και εκφράζει έντονο θυμό για την “εχθρική στάση” της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τουρκικές κυβερνητικές πηγές, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία κάλεσαν στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών για να συζητήσουν την εξέλιξη της κρίσης στη Συρία. Οι τρεις χώρες επιθυμούσαν στην εν λόγω σύνοδο να συμμετάσχει και η Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους, η Λευκωσία επενέβη και μπλόκαρε τη συμμετοχή της Τουρκίας στην προγραμματισμένη σύνοδο.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα “Ραντικάλ” τη στιγμή που το αεροπλάνο του εισερχόταν στον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεκαθάρισε τον προβληματισμό του για τη στάση της Λευκωσίας και των Βρυξελλών με τα εξής λόγια: “Εμείς (σ.σ. εννοεί η Τουρκία) δεν ζητήσαμε ποτέ να λάβουμε μέρος σε μια ευρωπαϊκή συνάντηση. Ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη δείχνει ότι οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης υπέκυψαν στα καπρίτσια μιας μικρής χώρας”.

Τη στάση της Ε.Ε. σχολίασε και ο υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς. Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Μπαγίς επέκρινε την Ε.Ε. για το ότι αγνοεί, όπως είπε, τις θέσεις μιας μεγάλης χώρας, η οποία έχει χερσαία σύνορα εκατοντάδων χιλιομέτρων με τη Συρία.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της “Κ” στην Κωνσταντινούπολη 
www.kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube