Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 9 Δεκεμβρίου 2011

Πακιστάν-ΝΑΤΟ: ένταση της αντιπαράθεσης

Το Πακιστάν, με σκοπό την αναχαίτιση τυχόν επιθέσεων του ΝΑΤΟ, αναπτύσσει μονάδες Αεράμυνας στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Έτσι δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης του Πακιστάν, στρατηγός Ασφάκ Ναντίμ (Ashfaq Nadeem).Το Ισλαμαμπάντ δεν είναι διατεθειμένο να ανέχεται πια την παρουσία στη χώρα των πολυάριθμων υπαλλήλων της αμερικανικής ΣΙΑ και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως «ψευδοσύμμαχο» του Πακιστάν, ικανό να κάνει νέες επιθέσεις,- επισήμανε ο στρατηγός Ασφάκ Ναντίμ.
 Οι δηλώσεις αυτές είναι απάντηση του Πακιστάν στα χτυπήματα της αεροπορίας του ΝΑΤΟ στις 26 Νοεμβρίου εναντίον ενός φυλακίου του πακιστανικού Στρατού. Τότε σκοτώθηκαν 20 και πάνω στρατιωτικοί. Οι κατηγορίες κατά των ΗΠΑ εκφράστηκαν παρ’ όλο που η διεθνής δύναμη συνδρομής για την ασφάλεια  στο Αφγανιστάν (ISAF) δήλωσε ότι το συμβάν έγινε κατά λάθος. Η Ουάσιγκτον ζήτησε συγνώμη από το Πακιστάν και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να διερευνήσει επισταμένα το δοσμένο επεισόδιο. Σε σχέση με αυτό ο Βλαντίμιρ Μοσκαλένκο, εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών είπε:
– «Πολλοί συγκλίνουν στη γνωμη ότι είχε θέση καθαρή πρόκληση. Μα, από ποιά πλευρά;  Το επεισόδιο αυτό είναι πολύπλοκο και  δυσκατανόητο, γιατί, όπως θα έλεγε κανείς, δεν συμφέρει κανένα. Για το Πακιστάν η συμμαχία με τις ΗΠΑ έχει πολύ μεγάλη σημασία, μιά και η οικονομική του κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αν στερηθεί τη βοήθειά τους, τότε η κατάστασή του θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο. Για τους Αμερικανούς το Πακιστάν επίσης έχει μεγάλη σημασία, ως γείτονοας του Αφγανιστάν. Πριν την έναρξη της μαζικής αποχώρησης των συμμαχικών στρατευμάτων, η θέση του Ισλαμαμπάντ, έχει, βέβαια, πολύ μεγάλη σημασία. Από το Πακιστάν ακριβώς θα εξαρτούνται σε μεγάλο βαθμό οι όροι απομάκρυνσης, κάτι που είναι εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα για τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ύστερα από την αεροπορική επίθεση, το Πακιστάν έκλεισε ένα από τα δύο εν ενεργεία κανάλια εφοδιασμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, περιπλέκοντας με αυτό τον τρόπο ακόμα περισσότερο την κατάσταση της διεθνούς δύναμης συνδρομής. Ένας άλλος δρόμος εφοδιασμού περνά μέσω της Ρωσίας, αλλά η αντίστοιχη συμφωνία αφορά μόνο τα μη στρατιωτικά υλικά. Εκτός απ’ αυτό, η  Συμμαχία δεν έχει απευθυνθεί ακόμα στη Μόσχα με επίσημη παράκληση διεύρυνσης  των διαμετακομιστικών διαδρόμων και φορτίων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά την Πέμπτη, μετά την επίθεση εξτρεμιστών εναντίον μιάς αυτοκινητοπομπής στο νοτιοδυτικό Πακιστάν με αποτέλεσμα να καταστραφούν πάνω από 30 φορτηγά με καύσιμα και άλλα υλικά εφοδιασμού.
Οι εξελίξεις στο Πακιστάν φαίνονται ακόμα πιο μπερδεμένα, παίρνοντας υπόψη την ξαφνική ασθένεια του αρχηγού του κράτους. Λόγω  καρδιακών προβλημάτων του  ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι στα μέσα της εβδομάδας έφυγε για θεραπεία στο Ντουμπάι. Ως αποτέλεσμα, στο Πακιστάν  διαδόθηκαν οι φήμες  για “ήσυχο πραξικόπημα» και μεταβίβαση της εξουσίας στα χέρια των στρατιωτικών. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο και από το γεγονός ότι προηγήθηκε της μυστηριώδους καρδιακής προσβολής μία επείγουσα συνάντηση με τους πρεσβευτές του Πακιστάν σε μία σειρά χώρες. Οι Πακιστανοί παρατηρητές δεν αποκλείουν ότι ο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι μπορεί να επιστρέψει στη χώρα, αλλά όχι σαν αρχηγός του κράτους»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο εμπειρογνώμονας Βλαντίμιρ Μοσκαλένκο.
http://greek.ruvr.ru/2011/12/09/61910019.html 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube