Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Δεκεμβρίου 2011

Βλέπει δάχτυλο των ΗΠΑ πίσω από τις διαδηλώσεις Ο Πούτιν κατηγορεί την Κλίντον ότι έδωσε σήμα στους επικριτές του

Φωτογραφία

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, βλέποντας το κύμα δυσαρέσκειας εναντίον του να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν τους διαδηλωτές, ενώ τόνισε πως εκατομμύρια δολάρια από ξένα ταμεία χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι. Ήταν η πρώτη του αντίδραση από την περασμένη Κυριακή, όπου εξαιτίας των υποψιών για νοθεία χιλιάδες Ρώσοι βγήκαν στους δρόμους της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης ζητώντας την παραίτησή του. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Αμερικανίδα υπουργό των Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ότι έδωσε σήμα στους αντιπάλους του Κρεμλίνου. «Η Χίλαρι Κλίντον έδωσε το σήμα για ορισμένους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εντός της χώρας. Αυτοί πήραν το σήμα και με την υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισαν τη δράση», ανάφερε.
 

Ωστόσο ανάφερε ότι η αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα να εκφραστεί, αλλά υπογράμμισε ότι κάθε παραβίαση του νόμου θα τιμωρηθεί. «Αν ο κόσμος ενεργεί με σεβασμό στο νόμο πρέπει να τού δίδεται το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του», δήλωσε. «Αν κάποιος παραβιάζει το νόμο, τότε οι δυνάμεις της τάξης και η Κυβέρνηση πρέπει να απαιτούν το σεβασμό του νόμου με όλα τα νόμιμα μέσα. Είμαστε όλοι ενήλικες εδώ και καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι από τους διοργανωτές ενεργούν σύμφωνα με το γνωστό σενάριο», είπε και άφησε μια προειδοποίηση προς τους συμπατριώτες του, επισημαίνοντας πως κανείς δεν θέλει να υπάρξει χάος στη Ρωσία, στο οποίο οδηγούν, όπως υποστήριξε, οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. «Όλοι κατανοούμε πως μια μερίδα των οργανωτών των διαδηλώσεων δρα σύμφωνα με ένα γνωστό σενάριο. Η πλειοψηφία των Ρώσων δεν θέλει να επαναληφθεί η πολιτική αναταραχή που υπήρξε στο Κιργιστάν και την Ουκρανία», τόνισε.
 
Στο μεταξύ, και χθες εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στο κέντρο της Μόσχας, διαμαρτυρόμενοι για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Η Αστυνομία προχώρησε σε περίπου 70 κρατήσεις πολιτών επειδή διαδήλωσαν κοντά στην Πλατεία της Επανάστασης. Τουλάχιστον 47 μέλη της αντιπολίτευσης παραμένουν σήμερα στη φυλακή. Μεταξύ αυτών οι πολιτικοί Ιλία Γιάσιν και Αλεξέι Ναβάλνι (ο τελευταίος είναι γνωστός μπλόγκερ και επικριτής του Κρεμλίνου). Αυτοί θα παραμείνουν υπό κράτηση από πέντε έως 15 ημέρες, είπε εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Συνολικά, περισσότεροι από 800 άνθρωποι τελούν υπό κράτηση από την Κυριακή, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Η Μόσχα είναι το κέντρο των διαδηλώσεων, με μικρότερες κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται στην Αγία Πετρούπολη και τη Σαμάρα, μια πόλη 1.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.
 
Με την ανησυχία στο Κρεμλίνο να αυξάνεται, οι Πούτιν και Μεντβέντεφ συναντήθηκαν ήδη με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. Ανάμεσά τους ήταν οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Στόχος της συνάντησης ήταν να αποφασιστεί με ποιο τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις.
 
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ
Ο 31χρονος Ντμίτρι Φινίκοφ, ο οποίος είχε δηλώσει εθελοντής παρατηρητής στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ανέβασε την προσωπική του εμπειρία στο LiveJournal, την οποία είδαν περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι. Στις φωτογραφίες και στο βίντεο που ανέβασε φαίνονται εκλογικοί αντιπρόσωποι σε εκλογικό τμήμα της Μόσχας να πετούν τα επίσημα αποτελέσματα που ήθελαν την Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν τρίτη, πίσω από τους Κομμουνιστές και το κόμμα Γιαμπλόκο. Ωστόσο, στην τελική καταμέτρηση φαίνεται να κερδίζει τις ψήφους του τμήματος η Ενωμένη Ρωσία.

Προετοιμάζουν μεγάλη διαδηλώση ΜΙΑβδομάδα μετά τις εκλογές οι Ρώσοι ετοιμάζονται αύριο για μια διαδήλωση άνευ προηγουμένου. Οι κινητοποιήσεις του Σαββατοκυρίακου αναμένεται να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση της ρωσικής Κυβέρνησης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί με μηνύματα για νέα συγκέντρωση κοντά στο Κρεμλίνο. Χιλιάδες είναι οι δηλώσεις συμμετοχής σε σελίδα του Facebook, που καλεί σε διαδήλωση στην [ Πλατεία της Επανάστασης το Σάββατο. Περισσότεροι από 5.500 άνθρωποι δήλωσαν ότι θα παραστούν σε αντίστοιχη διαδήλωση στην Αγία Πετρούπολη, ενώ διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε περίπου 80 ρωσικές πόλεις. Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι η Κυβέρνηση της Ρωσίας έχει σκοπό να αυξήσει τα μέτρα καταστολής, τα οποία προς το παρόν περιορίζονται σε μικροσυγκρούσεις, σε συλλήψεις και στην παράταξη ομάδων υποστηρικτών του Βλαντιμίρ Πούτιν.
http://www.philenews.com/digital/ 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube