Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Δεκεμβρίου 2011

Πούτιν: “Δάκτυλος” ΗΠΑ πίσω από τις διαδηλώσεις-Νοθεία είδε ο Ευθυμίου


Η Κλίντον “έδωσε το σήμα για ορισμένους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εντός της χώρας. Αυτοί πήραν το σήμα και με την υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισαν τη δράση”.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τη διεξαγωγή των ρωσικών εκλογών, για τις οποίες η Κλίντον υποδήλωσε ότι δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες.


Ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η αντιπολίτευση είχε το δικαίωμα να εκφραστεί, και με τις διαδηλώσεις, αλλά υπογράμμισε ότι κάθε παραβίαση του νόμου θα τιμωρηθεί, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Αν ο κόσμος ενεργεί με σεβασμό στο νόμο, πρέπει να τού δίδεται το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του”, δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός. “Αν κάποιος παραβιάζει το νόμο, τότε οι δυνάμεις της τάξης και η κυβέρνηση πρέπει να απαιτούν το σεβασμό του νόμου με όλα τα νόμιμα μέσα”, πρόσθεσε, ενώ χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με κινητοποιήσεις τις οποίες διέλυσε η αστυνομία.

“Είμαστε όλοι ενήλικες εδώ και καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι από τους διοργανωτές ενεργούν σύμφωνα με το γνωστό σενάριο και για δικούς τους ιδιοτελείς πολιτικούς στόχους”.

Ουδείς θέλει να υπάρξει χάος στη Ρωσία, το οποίο οδηγεί, όπως είπε ο Πούτιν, στο “γνωστό σενάριο” των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης κατά των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

“Όλοι κατανοούμε ότι μια μερίδα των οργανωτών των διαδηλώσεων δρουν σύμφωνα με ένα γνωστό σενάριο”, δήλωσε ο Πούτιν. Η πλειοψηφία των Ρώσων δεν θέλει να επαναληφθεί η πολιτική αναταραχή που υπήρξε στο Κιργιστάν και την Ουκρανία, τόνισε.

“Αλλά ξέρουμε επίσης ότι στη χώρα μας ο κόσμος δεν θέλει η κατάσταση να εξελιχθεί όπως συνέβη στο Κιργιστάν ή πρόσφατα στην Ουκρανία. Κανείς δεν θέλει το χάος”.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική αντιπολίτευση προγραμματίζει περισσότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παρά τις συνεχιζόμενες συλλήψεις και κρατήσεις διαδηλωτών, ανακοίνωσαν στελέχη της αντιπολίτευσης.

Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 70 συλλήψεις πολιτών επειδή διαδήλωσαν κοντά στην Πλατεία της Επανάστασης, στο κέντρο της Μόσχας αργά το βράδυ της Τετάρτης, τρίτη ημέρα της διαμαρτυρίας κατά των αποτελεσμάτων που αναδεικνύουν το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, νικητή των εκλογών.

Τουλάχιστον 47 μέλη της αντιπολίτευσης παραμένουν σήμερα στη φυλακή. Μεταξύ αυτών οι πολιτικοί Ιλία Γιάσιν και Αλεξέι Ναβάλνι – ο τελευταίος είναι γνωστός blogger και επικριτής του Κρεμλίνου. Αυτοί θα παραμείνουν υπό κράτηση από πέντε έως 15 ημέρες, είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σχεδόν 800 άνθρωποι τελούν υπό κράτηση από την Κυριακή, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Η Μόσχα είναι το κέντρο των διαδηλώσεων, με μικρότερες κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται στην Αγία Πετρούπολη και τη Σαμάρα, μια πόλη 1.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Οι επί της εκλογικής διαδικασίας ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ελεύθερες και δίκαιες τις εκλογές, κάτι για το οποίο διαφωνούν η αντιπολίτευση και διεθνείς παρατηρητές των εκλογών.
http://www.nooz.gr

Νοθεία είδε ο Ευθυμίου 

Θανάσης Αυγερινός 

«ΑΝΙΣΕΣ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Κ.Σ. ΤΟΥ ΟΑΣΕ

Εντείνεται ο πολιτικός αναβρασμός στη Ρωσία μετά το «καμπανάκι» προς το ηγετικό δίδυμο Πούτιν – Μεντβιέντεφ που σήμαναν οι εκλογές της Κυριακής, με την απώλεια 15 ποσοστιαίων μονάδων για το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» και την αμφισβήτηση του αποτελέσματος από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ετοιμάζουν δικαστικές προσφυγές για εκλογικές παρατυπίες, αλλά και περιστατικά ανοιχτής νοθείας σε ορισμένες περιφέρειες.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η «Ενιαία Ρωσία» έμεινε τελικά λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 50 %, με 49,54 % (έναντι 64,3 % στις εκλογές του 2007), ακολουθούμενη από το μεγάλο κερδισμένο, τους κομμουνιστές με 19,16 % (έναντι 11,57 %) και την κεντροαριστερή, φιλική προς τον Πούτιν «Δίκαιη Ρωσία» με 13,22 % (7,74 % το 2007) και τον υπερεθνικιστή Ζιρινόφσκι με 11,66 % (8,14 το 2007). Σε κάθε περίπτωση η «Ενιαία Ρωσία» εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στην Κρατική Δούμα με 238 έδρες (78 λιγότερες από το 2007) και μπορεί να κυβερνήσει σχεδόν ανενόχλητη επί πέντε χρόνια, προχωρώντας σε περιστασιακές ή όχι συμμαχίες εντός της Βουλής και προωθώντας την υποψηφιότητα του απολύτως εκλόγιμου Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, χωρίς ουδόλως να χρειαστεί την ενισχυμένη συνταγματική πλειοψηφία, που διέθετε έως σήμερα.

Ομολογώντας εμμέσως τα «μαγειρέματα» σε προηγούμενες τουλάχιστον περιόδους, ο επικεφαλής των ψηφοδελτίων της «Ενιαίας Ρωσίας» και πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του εκσυγχρονισμού του κόμματος και της πρωθυπουργίας με πρόεδρο τον Β. Πούτιν, είπε ότι «οι παρούσες εκλογές διέφεραν κατ’ αρχήν από ό,τι όλοι βλέπαμε έως σήμερα για διάφορους λόγους και η αίσθησή μου είναι ότι η “Ενιαία Ρωσία” πήρε ακριβώς τόσο όσο διαθέτει, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο, άρα υπ’ αυτή την έννοια πρόκειται για τίμιες, δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές».

Αντίθετη άποψη είχαν οι περισσότεροι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι υπό τις ευγενικές διατυπώσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Πέτρου Ευθυμίου εκτίμησαν ότι οι εκλογές ήταν «άνισες» και κατέγραψαν δεκάδες παρατυπίες, για τις οποίες κόμματα εντός και εκτός Βουλής και πρωτίστως οι κομμουνιστές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επιδιώξουν περαιτέρω δικαστική διερεύνηση.

Χιλιάδες υποστηρικτές των μικρότερων φιλελεύθερων και φιλοδυτικών κομμάτων, που συγκέντρωσαν ποσοστά κάτω του 2,5%, όταν 5-7% ήταν τα όρια εκπροσώπησής τους στη Βουλή, συνέχισαν και χθες να διαδηλώνουν και να συλλαμβάνονται κατά δεκάδες από την αστυνομία σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, ενώ η «θεσμική» αντιπολίτευση δείχνει έτοιμη, παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου, να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση κάποια κρατικά αξιώματα, όπως για παράδειγμα την προεδρία της Κρατικής Δούμας, που θα διεκδικήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα.
[email protected]

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube