πΓΔΜ, Σκόπια , Σερβία , Σκοπιανό 23 Δεκεμβρίου 2011

ΠΓΔΜ και Σερβία ενισχύουν τις σχέσεις τους

ΠΓΔΜ και Σερβία ενισχύουν τις σχέσεις τους

Το μέλλον της πΓΔΜ και της Σερβίας είναι στην ΕΕ, αποφάνθηκαν ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ κατά την επίσκεψη του Τάντιτς στα Σκόπια την περασμένη Παρασκευή (16 Φεβρουαρίου) και το Σάββατο.”Η Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση μας ενώνει όλους στην περιοχή. Δεν αποθαρρυνόμαστε από τις πρόσθετες προϋποθέσεις, αν και η πΓΔΜ για τρίτη χρονιά έχει θετική έκθεση αλλά δεν έχει λάβει ημερομηνία [ένταξης]. Συνεχίζουμε με τις μεταρρυθμίσεις και όλα τα επιτεύγματα σχετικά με τα Ευρωπαϊκά κριτήρια, τις αξίες και τις αρχές στο κράτος”, δήλωσε ο Ιβάνοφ.


Ο Τάντιτς εξέφρασε την απογοήτευση κάποιων Σέρβων πολιτικών για το γεγονός ότι η Σερβία δεν έλαβε καθεστώς υποψήφιας στις αρχές Δεκεμβρίου.

“Η ουσία της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης είναι οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Η Σερβία, όπως η πΓΔΜ και η περιοχή, έχουν το μέλλον τους στην ΕΕ. Υπάρχουν προκλήσεις μπροστά μας που πρέπει να επιλυθούν”‘ δήλωσε ο Τάντιτς.

Σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, ο Τάντιτς δήλωσε πως η Σερβία έχει νόμιμα συμφέροντα τα οποία δεν μπορεί να απαρνηθεί, προσθέτοντας πως το Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στο Ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας.

Η πΓΔΜ έχει καλές σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, κάτι που σύμφωνα με τον Ντίμιταρ Μίρτσεφ, μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Ιβάνοφ, δεν επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις Σερβίας-πΓΔΜ.

Ωστόσο, ο Μίρτσεφ κάλεσε τη Σερβία να συμμετάσχει σε περιφερειακές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν το Κοσσυφοπέδιο.

“Συμμετέχουμε σε πολλές περιφερειακές συναντήσεις με Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία. Όταν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις στην ακόλουθη περίοδο, αναμένουμε από τη Σερβία να συμμετάσχει σε περιφερειακές πρωτοβουλίες συνεργασίας”, δήλωσε ο Μίρτσεβ στους SETimes.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τάντιτς επανέλαβε τη σαφή στήριξη της Σερβίας όσον αφορά στην ταυτότητα και στον πολιτισμό της πΓΔΜ, καθώς επίσης τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής-επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

“Η δήλωση του Σέρβου προέδρου είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς υπάρχει μια τάση στη Σερβία, ανάμεσα στη νεότερη γενιά ιστορικών και στη Σερβική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών, να εξακολουθούν να θεωρούν την πΓΔΜ ως νότια Σερβία, και να μεταχειρίζονται τους πολίτες της πΓΔΜ ως Σέρβους”, ανέφερε η ιστορικός της πΓΔΜ Βιολέτα Ατσκόβσκα στους SETimes.

“Έχουν επιστρέψει στη θέση μεταξύ των δυο παγκοσμίων πολέμων, όταν οι Σερβικές Αρχές δεν αναγνώριζαν τους πολίτες και τη γλώσσα της πΓΔΜ. Ο Τάντιτς είναι…φίλος της πΓΔΜ και ακριβώς τέτοιου είδους άνθρωποι πρέπει να ηγούνται χώρες των Βαλκανίων, όχι εθνικιστές”, πρόσθεσε.

Παρά τις καλές γενικές σχέσεις μεταξύ Σερβίας και πΓΔΜ, οι δυο χώρες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από τη μη αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πΓΔΜ από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το ζήτημα αυτό ήρθε στο προσκήνιο από τη σύλληψη του φυγόδικου Ζόραν Βρανισκόβσκι λίγο πριν την άφιξη του Τάντιτς στα Σκόπια. Η σύλληψη θεωρήθηκε προβοκάτσια από κάποιους σχολιαστές.

Ο Βρανισκόβσκι, πρώην επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πΓΔΜ, ο οποίος έγινε επίσκοπος της λεγόμενης Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Οχρίδας, η οποία θεωρείται μέρος της Σερβικής εκκλησίας στην πΓΔΜ, συνελήφθη στα σύνορα πΓΔΜ-Ελλάδας για οικονομική απάτη.

“Αφήστε τις εκκλησίες να λύσουν τα εκκλησιαστικά προβλήματά τους και τα δικαστήρια τα νομικά τους”, δήλωσε ο Ιβάνοφ αναφορικά με το θέμα.

Ο Τάντιτς ανέφερε πως το ζήτημα της εκκλησίας δεν πρέπει να βαρύνει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.”Ο εκκλησιαστικός νόμος δεν είναι μέρος του κρατικού νόμου. Είναι ζωτικού συμφέροντος για τις σχέσεις της Σερβίας με την πΓΔΜ να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό, και να μην αποτελέσει εμπόδιο μεταξύ μας”, δήλωσε ο Τάντιτς.

Ο Τάντιτς συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό Νικόλα Γκρουέφσκι και συζήτησε για συνεργασία στις μεταφορές, τις υποδομές, τον πολιτισμό, την ενέργεια και τη γεωργία.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, ο Τάντιτς παρευρέθηκε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ πΓΔΜ-Σερβίας στα Σκόπια όπου επαίνεσε τις επενδύσεις στις υποδομές ώστε να υπάρξει έξοδος από την τρέχουσα οικονομική κρίση και να προσελκυθούν νέες επενδύσεις.

“Η τεχνολογική ανανέωση και η εκ νέου εκβιομηχάνιση αποτελούν ευκαιρία για αύξηση των προτύπων διαβίωσης και εξασφάλιση σταθερού πολιτικού και οικονομικού μέλλοντος. Για να επιτραπεί αυτό, είναι απαραίτητο για ολόκληρη την περιοχή να προάγει τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στην οικονομία”, δήλωσε.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube