Weather Icon
Ιράν , Λατινική Αμερική 6 Δεκεμβρίου 2011

Η Νότια Αμερική “στο πλευρό” του Ιράν


Τη στιγμή που η Δύση βρίσκεται σε διπλωματικό “πόλεμο” με το Ιράν, εις βάρος του οποίου έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, η Τεχεράνη έχει βρει συμμάχους στη Νότια Αμερική, με πρώτη την Αργεντινή της Κριστίνα Κίρχνερ.Οι σχέσεις των δύο χωρών “ψυχράνθηκαν” το 1994, λόγω της πολύνεκρης έκρηξης στο Εβραϊκό Κέντρο του Μπουένος Αϊρες, περιστατικό για το οποίο ο πρόεδρος Νέστορ Κίρχνερ (σύζυγος της νυν προέδρου) είχε κάνει λόγο το 2003, “για εθνική ντροπή, που η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί”.


Είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εις βάρος πέντε Ιρανών και ενός Λιβανέζου, ενώ μεταξύ των κατηγορούμενων ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Χασεμί Ραφσαντζανί.

Σήμερα, ωστόσο, η Αργεντινή είναι ένα σημαντικός οικονομικός εταίρος της Τεχεράνης, στην οποία εξάγει τεράστιες ποσότητες καλαμποκιού, που τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει το 1,5 δισ. δολάρια.

Χαρκακτηριστικό της “αλλαγής πλεύσης” της Αργεντινής είναι το γεγονός ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια, η θέση της Αργεντινής στη Γενική Συνέλευση έμενε άδεια όταν στο βήμα του ΟΗΕ ανέβαινε εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, στην πρόσφατη ομιλία του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο αργεντινός διπλωμάτης – σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους από τις χώρες της Δύσης – παρέμεινε στη θέση του.

Πρόσφατο δημοσίευμα σε αργεντινή εφημερίδα έκανε λόγο για μυστικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα των ερευνών για την πολύνεκρη επίθεση του 1994.

Σε δηλώσεις τους στο Reuters, άλλοι αναλυτές ερμηνεύουν τις κινήσεις της Κίρχνερ ως καθαρά εμπορικές, ενώ άλλοι βλέπουν μια πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική.  Να σημειωθεί ότι στο πλευρό του Ιράν έχουν ταχθεί η Βολιβία του Έβο Μοράλες και η  Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες.

Η εβραϊκή κοινότητα της Αργεντινής, ωστόσο – η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου – εκφράζει ανησυχία για τις κινήσεις προσέγγισης των δύο χωρών.
http://www.nooz.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube