Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ρωσία 16 Δεκεμβρίου 2011

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε.-ΡΩΣΙΑΣ ΕΙΧΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ «ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ «ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΕΣ» Ψυχρό κλίμα, θερμές υποσχέσεις

Και κρύο και ζέστη χθες, κατά την 28η σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας. Στις συζητήσεις μεταξύ των δύο προέδρων (Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μπαρόζο από τη μία πλευρά και του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ από την άλλη, επικράτησε ψυχρό κλίμα, λόγω διαφωνιών στα πολιτικά θέματα, ενώ στα οικονομικά ήταν θερμό και πραγματοποιήθηκαν βήματα προόδου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ «κάρφωνε» με «την αύξηση της δράσης ομάδων νεοναζί» στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ρόμπαϊ στηλίτευε «τις συλλήψεις διαδηλωτών» στη Ρωσία και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο «προσπέρναγε» τη ρωσική οικονομική προσφορά, μέσω ΔΝΤ, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (φωτ. Reuters)

Ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ «κάρφωνε» με «την αύξηση της δράσης ομάδων νεοναζί» στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ρόμπαϊ στηλίτευε «τις συλλήψεις διαδηλωτών» στη Ρωσία και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο «προσπέρναγε» τη ρωσική οικονομική προσφορά, μέσω ΔΝΤ, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (φωτ. Reuters) Οι διαφορές και οι συγκλίσεις απόψεων ανάμεσα στους «γείτονες» αλλά και «στρατηγικούς εταίρους» φάνηκαν στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου. Η πρώτη επίθεση έγινε από τον Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος επέκρινε το Κρεμλίνο για τη διεξαγωγή με όχι και τόσο ορθόδοξες μεθόδους των τελευταίων βουλευτικών εκλογών και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. «Ανησυχούμε για τα κρούσματα νοθείας και την έλλειψη διαφάνειας, όπως κατήγγειλαν παρατηρητές καθώς και η κοινή γνώμη της Ρωσίας», δήλωσε ο Βέλγος αξιωματούχος, ενώ δίπλα του ο Ρώσος πρόεδρος έδειχνε ανυπόμονος να απαντήσει στις κατηγορίες. Αλλά ο Ρόμπαϊ συνέχισε ατάραχος: «Ανησυχούμε για τις συλλήψεις διαδηλωτών…» Και απλώς ανέφερε ότι στη σύνοδο συζητήθηκαν το ιρανικό πρόβλημα και οι εξελίξεις στη Συρία. Ηταν φανερό ότι και στα δύο αυτά θέματα προέκυψαν διαφωνίες.
«Ντρίμπλες» Μπαρόζο
Δεύτερος μίλησε ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος δεν είπε λέξη για τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στη Ρωσία και περιορίστηκε στα οικονομικά θέματα. Αναγνώρισε ότι έγιναν βήματα προόδου στο θέμα της βίζας που επιβάλλει η Ε.Ε. για τους Ρώσους πολίτες, αλλά διευκρίνισε ότι η οριστική κατάργησή της είναι ακόμη «πολύ μακριά». Απλώς από το 2012 θα αυξηθεί η έως σήμερα 3ήμερη διάρκεια παραμονής στις ευρωπαϊκές χώρες. Βήματα προόδου έγιναν και στη συζήτηση επί των ενεργειακών θεμάτων, ενώ χαιρετίστηκε η ένταξη από σήμερα της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ως προς την πρόθεση της Μόσχας να ενισχύσει, μέσω του ΔΝΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με ποσό 10+10 δισ. ευρώ, όπως υποστήριξε ο σύμβουλος για οικονομικά θέματα του Ρώσου προέδρου, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, φαίνεται ότι παραμένει πρόθεση η οποία δεν πήγε πολύ μακριά. Απόδειξη ότι ο Μπαρόζο δεν αναφέρθηκε καθόλου στη γενναιοδωρία της Ρωσίας για να βοηθήσει την ευρωζώνη.
«Καρφιά» Μεντβιέντεφ
Και ήρθε η ώρα του Ν. Μεντβιέντεφ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι δεν έχει τίποτε να σχολιάσει για τις εκλογές στη χώρα του. Και πέρασε στην αντεπίθεση: «Παντού υπάρχουν προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ε.Ε. υπάρχουν κρούσματα κατά των ρωσόφωνων (σ.σ. στις βαλτικές χώρες), ενώ στη Γερμανία αυξάνονται οι δράσεις ομάδων νεοναζί…» Ως προς το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επαναληφθούν οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα του, ο Ρώσος πρόεδρος συνέστησε στο Ευρωκοινοβούλιο «να ασχοληθεί με τα ευρωπαϊκά προβλήματα, τα οποία είναι πολυάριθμα…».
Μετά την απάντησή του στις επικρίσεις του Χ. βαν Ρόμπαϊ, ο Ν. Μεντβιέντεφ επέστρεψε στο ήρεμο κλίμα των οικονομικών θεμάτων. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή οικονομία. Αλλωστε, μια ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας», είπε. Για να προσθέσει: «Τελικά, μόνο η Ευρώπη είναι ικανή να βοηθήσει την Ευρώπη»… *

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube