Weather Icon
Ιράν , Κίνα , Μέση Ανατολή , Ρωσία 6 Δεκεμβρίου 2011

Στο ζενίθ η ένταση στη Μέση Ανατολή

Ρωσία και Κίνα δηλώνουν παρούσες στην κρίση για τα πυρηνικά του Ιράν, τη στιγμή που η Τουρκία επιμένει στις διεκδικήσεις της για τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου
Του Νίκου Στέλγια

>Σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Κίνα είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει το Ιράν, ακόμη και στην περίπτωση ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ένταση στον γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου έχει κορυφωθεί. Τη στιγμή που δυτικά και αραβικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν ότι το Ιράν ολοκληρώνει τις προετοιμασίες του για μια ενδεχόμενη στρατιωτική αναμέτρηση με τη Δύση και το Ισραήλ, στη συριακή κρίση και στη διένεξη για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας εμπλέκονται μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα επιμένει στις διεκδικήσεις της για τα κέρδη από τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου.

Με βάση ένα τηλεγράφημα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου “Ριανοβόστι”, η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα “Yakın Doğu Haber” ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι η Ρωσία προχωρά στην υποβάθμιση των διπλωματικών της σχέσεων με το Κατάρ.
 
Η Μόσχα διαμαρτύρεται για την πρόσφατη “κακή μεταχείριση” των διπλωματών της στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα. Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, οι Ρώσοι διπλωμάτες δέχθηκαν “επίθεση” από αστυνομικούς του Κατάρ.
 
Σύμφωνα με διάφορους Τούρκους αναλυτές, πίσω από τη νέα κίνηση της Μόσχας, βρίσκεται η δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κατάρ στις εξεγέρσεις της Λιβύης και της Συρίας.
 
Η ιστοσελίδα “Yakın Doğu Haber” μεταδίδει και μια άλλη σημαντική είδηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η τουρκική ιστοσελίδα πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν μεταδίδει την είδηση ότι η Κίνα υποστηρίζει το Ιράν. Συγκεκριμένα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού στρατού, ο στρατηγός Jang Jao Jang, δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει το Ιράν ακόμη και σε περίπτωση που ξεσπάσει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Οι Τούρκοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η είσοδος διεθνών παρατηρητών στη Συρία δεν πρόκειται να φέρει λύση στην κρίση της γειτονικής χώρας. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τρίτης, μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό ειδησεογραφικό κανάλι “Samanyolu Ηaber”, ο Τούρκος αναλυτής Καντρί Γκιουρσέλ επισήμανε ότι το τέλος του καθεστώτος Άσαντ δεν πρόκειται να είναι διαφορετικό από αυτό των καθεστώτων της Λιβύης, της Αιγύπτου και της Τυνησίας.
 
Τη στιγμή που στην κρίση στη Μέση Ανατολή εμπλέκονται οι μεγάλες δυνάμεις, η Τουρκία, διά του στόματος του υπουργού Φυσικών Πόρων και Ενέργειας της χώρας, Τανέρ Γιλντίζ, επιμένει στις διεκδικήσεις της στον ενεργειακό χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο “Habertürk”, ο κ. Γιλντίζ επανέλαβε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για φυσικούς πόρους στην Αμμόχωστο εντός δύο μηνών. Ακόμη, ο κ. Γιλντίζ τόνισε ότι η Τουρκία θα διεξαγάγει χερσαίες έρευνες και στα περίχωρα της Μερσίνης.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube