Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Δεκεμβρίου 2011

Πέθανε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας

Πέθανε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας

Απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Φορώντας μαύρα και συναισθηματικά φορτισμένη, η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης ανακοίνωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ απεβίωσε το Σάββατο από «φυσική και διανοητική υπερκόπωση».

O Κιμ Γιονγκ-Ιλ ανέλαβε την ηγεσία της χώρας το 1994, μετά το θάνατο του πατέρα του. Διαδοχός του θεωρείται ο νεότερος γιός του, Κιμ Γιονγκ-Ουν.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η κηδεία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ θα γίνει στην Πιονγκιάνγκ στις 28 Δεκεμβρίου.
Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Κιμ Γιονγκ-Ιλ ο στρατός της Νότιας Κορέας τέθηκε σε συναγερμό, ενώ συγκαλείται εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap.
Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε και η ιαπωνική κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να είναι σε ετοιμότητα για κάθε απρόβλεπτη περίσταση, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών ζητημάτων ή ζητημάτων που σχετίζονται με τα σύνορα.
Ανέφερε ακόμη ότι δεν ελήφθη κάποια απόφαση σχετικά με την αύξηση του επιπέδου συναγερμού του στρατού, ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασιστεί σε επόμενες συσκέψεις.
Η είδηση του θανάτου του ηγέτη της Β. Κορέας επηρεάζει αρνητικά και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με αιχμή αυτό της Νότιας Κορέας που σημειώνει «βουτιά» κοντά στο 5%.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για την είδηση του θανάτου Κιμ Γιονγκ-Ιλ, καθώς και ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε στενή επαφή με συμμάχους στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ «στη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο, καθώς και στην ελευθερία και την ασφάλεια των συμμάχων» τους.
Πηγή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube