Γενικά θέματα 25 Δεκεμβρίου 2011

Γη ποτισμένη με αίμα… διάσπαρτη με οστά

Στις περιοχές Άσπρης Μούττης και Παλιοεκκλησιάς στον Πενταδάκτυλο εντοπίστηκαν οστά πέραν των 30 αγνοουμένων

ΤΟΥΛΟΥΚΑ ΠΑΡΠΑ
Φωτογραφία
Φωτογραφία
Αθόρυβα και με δόση μυστικότητας -άγνωστο γιατί- συνεχίζονται οι εκσκαφές στον Πενταδάκτυλο, στην περιοχή της Παλιοεκκλησιάς, σε σημείο μεταξύ των χωριών Συγχαρί, Δίκωμο και Μπέλλα Πάις, για εντοπισμό οστών αγνοουμένων. Στο σημείο όπου το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 1974 οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής έστησαν καρτέρι στην 181 μοίρα πεδινού πυροβολικού και της επέφεραν σημαντικό πλήγμα, τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στον οπλισμό της,
Συνεργείο αποτελούμενο από είκοσι περίπου εργάτες με τη χρήση κασμάδων «οργώνει» καθημερινά την περιοχή. Ταυτόχρονα, στην ίδια περιοχή εκσκαφέας διενεργεί έρευνες σε βαθύτερα σημεία. Ήδη έχουν εντοπιστεί αρκετά οστά όπως και προσωπικά αντικείμενα ατόμων που έχασαν τη ζωή τους εκεί. 
Υπολογίζεται ότι έχουν εντοπιστεί οστά από 30 τουλάχιστον αγνοουμένους, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο των ημερών, αφού οι έρευνες συνεχίζονται, με αργούς έστω ρυθμούς.
Στο σημείο της Παλιοεκκλησιάς, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται πευκόδασος που φυτεύτηκε από τον στρατό κατοχής μετά το 1974, τα σημάδια των ερευνών είναι εμφανή. Το συνεργείο εντοπισμού λειψάνων και αντικειμένων των αγνοουμένων σηματοδοτεί την περιοχή, ανάλογα με τα ευρήματα, τα οποία δεν είναι και λίγα. Ανάλογα με το τι εντοπίζεται, στο σημείο «φυτεύεται» μεταλλικό παλούκι, πάνω στο οποίο τοποθετούνται αναποδογυρισμένες πλαστικές μικρές φιάλες νερού, οι οποίες είναι βαμμένες σε διάφορα χρώματα: άσπρο, κόκκινο, κίτρινο… Σε αυτές, αναγράφονται διάφοροι κωδικοί όπως και η ημερομηνία κατά την οποία εντοπίστηκαν εκεί οστά, προσωπικά αντικείμενα ή στρατιωτικό υλικό. Σε κάποια σημεία εντός του δάσους, οι χρωματισμένες φιάλες του νερού με τις ημερομηνίες και τους κωδικούς είναι πολλές, η μια δίπλα από την άλλη. Το γεγονός αποκαλύπτει ότι εκεί εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά αλλά και άλλα αντικείμενα.
Λίγο πιο πάνω από την τοποθεσία Παλιοεκκλησιά, ο δρόμος που οδηγεί προς την Αλωνάγρα, εκεί όπου υπήρχε μέχρι το 1974 στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς για αντιμετώπιση των εχθρικών κινήσεων από τους Τούρκους που ήταν ταμπουρωμένοι στην Άσπρη Μούττη, είναι ανηφορικός, στενός και πολύ επικίνδυνος. Σε κάποια σημεία του, οι κατολισθήσεις τον κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνο και δύσκολα διέρχεται από εκεί αυτοκίνητο με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Ο δρόμος ήταν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση μέχρι πρόσφατα, όμως «βελτιώθηκε» κάπως από συνεργείο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.
ΦωτογραφίαΑνηφορίζοντας κάποιος προς την Αλωνάγρα, στα δεξιά του εντοπίζει και άλλα σημάδια της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, παλούκια με χρωματισμένες πλαστικές φιάλες νερού, πάνω στις οποίες έχουν αναγραφεί κωδικοί και ημερομηνίες.Δίπλα από τα οστά, εντοπίζονται βλήματα αλλά και άλλα στρατιωτικά είδη, αρκετά από τα οποία είναι επικίνδυνα. Το μέρος όπου εντοπίζονται, σηματοδοτείται για αποφυγή δυστυχημάτων.

Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων έκανε τις πρώτες της έρευνες στην περιοχή Παλιοεκκλησιά, εκεί όπου πιστεύεται ότι έχουν ταφεί πρόχειρα οι αδικοχαμένοι άνδρες της 181ΜΠΠ αλλά και άλλοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην περιοχή. Προχώρησε και σε έρευνες σε πιο ψηλά σημεία του Πενταδακτύλου, στα πλάγια του δρόμου που οδηγεί προς την Άσπρη Μούττη. Η περιοχή έχει χωριστεί σε ζώνες στις οποίες έχουν δοθεί οι κωδικοί Α, Β, C, D κ.ο.κ. και έτσι εύκολα μπορεί να αναφερθεί κάποιος σε αυτές. Ανάλογα με την πορεία των ερευνών, υπολογίζεται ότι θα οριοθετηθούν από τη ΔΕΑ άλλες δύο τουλάχιστον ζώνες, έτσι που να καλυφθεί ολόκληρη η διαδρομή -μήκους τριών περίπου χιλιομέτρωνπου οδηγεί στην Αλωνάγρα και από εκεί -μέσω μονοπατιού- προς την Άσπρη Μούττη.

Στο πλάι όλης της διαδρομής από την Παλιοεκκλησιά μέχρι την Άσπρη Μούττη, πιστεύεται ότι
υπάρχουν διάσπαρτα οστά αγνοουμένων. Και αυτό, επειδή σε εκείνο τον δρόμο διακινήθηκε μεγάλος αριθμός στρατιωτών κατά τις μαύρες μέρες του Ιούλη του 1974, που είτε πήγαιναν είτε έρχονταν από την Άσπρη Μούττη και κτυπήθηκαν από όπλα καμπύλης τροχιάς αλλά και από την τουρκική αεροπορία.

Δαφνοστεφανωμένοι

Η σπηλιά «Τρύπα του βουνού» (φωτογραφία αριστερά) πάνω ακριβώς από το Δίκωμο και κάτω από τον δρόμο που ακολούθησαν οι στρατιώτες που πήγαν στην Άσπρη Μούττη. Στο πλάι της εισόδου της, έχει βλαστήσει δάφνη, που έχει θεριέψει και έχει γίνει δέντρο, λες και η γη η ποτισμένη με το αίμα των παλληκαριών που έτρεξαν να δώσουν μάχη για να κρατήσουν λεύτερη την πατρίδα και έχασαν εκεί τη ζωή τους, θέλει να τους δαφνοστεφανώσει… Στην περιοχή της Παλιοεκκλησιάς στον Πενταδάκτυλο, εκσκαφέας (φωτογραφία δεξιά) βοηθά στον εντοπισμό ανθρώπινων οστών που βρίσκονται σε βαθύτερα σημεία του εδάφους.

ΑΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Παρόλο που έχει εντοπιστεί σημαντικός αριθμός οστών, ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι ανθρωπολογικές εξετάσεις και οι εξετάσεις DΝΑ για να ταυτοποιηθούν. Έχουν βρεθεί ολοκληρωμένα λείψανα ή μέρος τους, όπως πόδι, χέρι κ.ά. Κάθε μέρα που περνά όμως, στοιχίζει σε ανθρώπινο πόνο και ταυτόχρονα μειώνονται οι πιθανότητες εντοπισμού οστών αγνοουμένων, διότι πεθαίνουν οι μάρτυρες, οι συγγενείς και σε λίγα χρόνια, μόνο οι ακαδημαϊκοί και αρχαιολογικοί λόγοι θα δικαιολογούν τις ανασκαφές. Όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά επτά πλαστικές χρωματιστές φιάλες με κωδικούς και αριθμούς της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων δείχνουν ότι στο συγκεκριμένο σημείο της περιοχής Παλιοεκκλησιά, εντοπίστηκαν ισάριθμα οστά, προσωπικά αντικείμενα, στρατιωτικά είδη….

Άταφα τα λείψανα

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑαπό τα ευρήματα της ΔΕΑ είναι εμφανή σήμερα σε δύο τουλάχιστον σημεία της διαδρομής. Τα περισσότερα από τα οστά που έχουν βρεθεί στα πλάγια του ανηφορικού δρόμου προς την Άσπρη Μούττη, μαρτυρούν ότι τα λείψανα παρέμειναν εκεί άταφα. Υπολογίζεται ότι έχουν εντοπιστεί στα δύο αυτά σημεία, τα οστά πέραν των δέκα αγνοουμένων. Όπως μαρτυρούν άτομα που παρακολουθούν τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής, πολλά από τα οστά που έχουν βρεθεί τόσο στην Παλιοεκκλησιά όσο και στον δρόμο προς την Άσπρη Μούττη, δείχνουν ότι έχουν μετακινηθεί, είτε λόγω της βροχής είτε λόγω των κατολισθήσεων. Έτσι, οστά του ιδίου αγνοουμένου μπορούν να βρεθούν σε απόσταση 10 ή και περισσοτέρων μέτρων το ένα από το άλλο. Όλα αυτά καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια.

Οι περισσότερες από τις ανασκαφές δεν γίνονται στα τυφλά. Η Επιτροπή αξιοποιεί τις διάφορες πληροφορίες που έχει περισυλλέξει προηγουμένως και όταν αυτές αποδεικνύονται ακριβείς, τότε το έργο της διευκολύνεται πολύ αφού μπορεί και από την πρώτη μέρα των ανασκαφών να εντοπιστούν οστά. Λόγω των χρόνων που έχουν περάσει όμως, παρόλο που αυτόπτες μάρτυρες δίνουν τις πληροφορίες, πολλές φορές εντοπίζονται οστά και αντικείμενα σε 15- 20 μέτρα πιο πέρα από το σημείο που υποδεικνύεται. Τα άτομα της διερευνητικής επιτροπής προχωρούν από μόνα τους σε έρευνα της γύρω περιοχής στα τυφλά και δεν είναι λίγες οι φορές που εντοπίζουν είτε οστά είτε αντικείμενα. Η ΔΕΑ πιστεύει ότι μπορεί κάποιος μάρτυρας να γνωρίζει μια ιστορία για τον χώρο εκείνο, όμως αυτή δεν είναι η μόνη ιστορία που καλύπτει την περιοχή. Είναι ένα μωσαϊκό από ιστορίες ο κάθε χώρος, που κρύβει τα δικά του μυστικά και γι’ αυτό επεκτείνονται οι ανασκαφές και σχεδόν πάντοτε εντοπίζονται και άλλα οστά – αντικείμενα.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ  
Η υποχώρηση της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού και η πορεία της προς πιο ασφαλισμένες περιοχές πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 1974. Κατά την επίθεση που δέχθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και κατοχής, έχασε 36 παιδιά της, ενώ στο ίδιο πεδίο μάχης έχασαν τη ζωή τους και τρία άτομα της συνεργαζόμενης ορεινής πυροβολαρχίας, σύνολο 39. Πιστεύεται ότι στην περιοχή της Παλιοεκκλησιάς, οι Τούρκοι έθαψαν πέραν των 130 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, εκείνες τις μαύρες μέρες του Ιούλη του 1974. 
http://www.philenews.com/digital/ 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube