Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 11 Νοεμβρίου 2011

Ε. Ταχίρι: «Δεν διεξάγονται συζητήσεις για τις διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο»

Η επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Πρίστινας στο διάλογο με το Βελιγράδι, Εντίτα Ταχίρι δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητά με τη σερβική πλευρά για το ζήτημα των διαβάσεων Γιάρινιε και Μπρνιακ, στο βόρειο Κόσοβο.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν, ωστόσο ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.


Η κ. Ταχίρι χαρακτήρισε προπαγάνδα τους ισχυρισμούς Σέρβων αξιωματούχων ότι η Σερβία διεξάγει διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για να εξευρεθεί λύση για τις διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας, «Εξπρές».

«Είναι αναλήθειες που προωθεί η σερβική προπαγάνδα. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Κοσόβου είναι σε συνεχή επαφή και συμφωνούν ότι το θέμα των συνοριακών διαβάσεων, είναι θέμα κυριαρχίας του Κοσόβου και ότι για το ζήτημα αυτό αποφασίζουν οι θεσμοί του Κοσόβου με τους διεθνείς εταίρους, την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex)», δήλωσε η κ. Ταχίρι.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνομιλεί με τη Σερβία για τις υποχρεώσεις του Βελιγραδίου προς την Ένωση.

«Ο ρόλος της ΕΕ και του μεσολαβητή της, Ρόμπερτ Κούπερ είναι να συνεργάζεται στο πλαίσιο του διαλόγου Πρίστινας – Βελιγραδίου για τα τεχνικής φύσης ζητήματα. Στη Σερβία έχουν τεθεί όροι για την πορεία της προς την ΕΕ», είπε η κ. Ταχίρι.

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες δήλωσαν στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει στο Βελιγράδι, στην Πρίστινα και στην Eulex ως πιθανή λύση τον «από κοινού έλεγχο» των τελωνειακών διαβάσεων μεταξύ Κόσοβου και Σερβίας, ώστε να καταστεί δυνατή η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και η διακίνηση προϊόντων.

www.kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube