REAL TIME |

Weather Icon
Ιαπωνία , Πυρηνικά Όπλα 24 Νοεμβρίου 2011

Φουκουσίμα: «Το Σύνδρομο της Κίνας είναι αναπόφευκτο» …

Φουκουσίμα: «Το Σύνδρομο της Κίνας είναι αναπόφευκτο» …
Η Φουκουσίμα μπορεί να εκραγεί.

Φουκουσίμα: «Το Σύνδρομο της Κίνας είναι αναπόφευκτο» … «Τεράστιες εκρήξεις ατμού»… «Μαζικές υδρο-ηφαιστειακές εκρήξεις»… ή «μια έκρηξη τύπου πυρηνικής βόμβας» ενδέχεται να προκύψουν

Έχω επισημάνει επανειλημμένως ότι μπορεί να ζήσουμε ένα ατύχημα τύπου «Σύνδρομο της Κίνας» στη Φουκουσίμα.
Για παράδειγμα, όπως είχα επισημάνει το Σεπτέμβριο:
Η Mainichi Dailly News σημειώνει :
Ως μετεωρολόγος ακτινοβολίας και εμπειρογνώμονας της πυρηνικής ασφάλειας στο ερευνητικό αντιδραστήρα του Πανεπιστήμιου του Κιότο, ο Hiroaki Koide δήλωσε:
Η πυρηνική καταστροφή συνεχίζεται.
***
Προς το παρόν, πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος να απελευθερωθούν  τεράστιες ποσότητες ραδιενεργών υλικών στο περιβάλλον
Στο αντιδραστήρα Νο 1, είναι πιθανόν ο λιωμένος πυρήνας με τις ράβδους καυσίμου (Core with fuel rods) να έχει βυθιστεί στο έδαφος, αφού έχει  διατρήσει το κάτω μέρος του δοχείου πίεσης, εν συνεχεία το δοχείο συγκράτησης καθώς και το πάτωμα του κτιρίου του αντιδραστήρα. Από εκεί, τα ραδιενεργά υλικά μπορούν να κυλίσουν στον υδάτινο ορίζοντα και  στον ωκεανό.
***
Η κυβέρνηση και το εργοστάσιο και διαχειριστής TEPCO διαλαλούν ότι η λειτουργία του συστήματος ψύξης σηματοδοτεί μια επιτυχή λύση κατά της καταστροφής. 
Ωστόσο, η ακτινοβολία συνεχίζει να διαρρέει από τους αντιδραστήρες. Όσο περισσότερο το σύστημα ψύξης θα συνεχίζει να λειτουργεί, τόσο περισσότερο θα συσσωρεύονται τα ραδιενεργά απόβλητα. Δεν μας οδηγεί πραγματικά στην κατεύθυνση που χρειάζεται να πάμε.
Είναι αμφίβολο αν υπάρχει ακόμη ανάγκη διατήρησης νερού μέσα στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο.1, όπου υπάρχει υποψία το πυρηνικό καύσιμο να έχει τρυπήσει το δοχείο πίεσης. 
Εν τω μεταξύ, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ψύξη στους αντιδραστήρες 2 και 3, για τους οποίους πιστεύεται ότι περιέχουν ακόμη κάποια καύσιμα υλικά, αλλά το ίδιο το σύστημα ψύξης είναι ασταθές. Εάν το καύσιμο υπερθερμανθεί και λιώσει, η  επαφή του με το νερό Θα προκαλέσει έκρηξη ατμού, οπότε θα απελευθερωθούν περισσότερα ραδιενεργά υλικά.
***
Είμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια κατάσταση που η ανθρωπότητα δεν αντιμετώπισε ποτέ πριν.
Η Μαϊνίσι αναφέρει επίσης:
Η δύναμη της Αυτοάμυνας (GSDF) και οι κάτοικοι της ζώνης μεταξύ 20 και 30 χιλιόμετρων από τον πληγέντα πυρηνικό σταθμό Νο 1 της Φουκουσίμα πραγματοποίησαν μια άσκηση εκκένωσης έκτακτης ανάγκης στις 12 Σεπτεμβρίου … στο πλαίσιο της προετοιμασίας για περαιτέρω εκπομπές ραδιενεργών υλικών μεγάλης κλίμακας από το εργοστάσιο.
***
Το σενάριο για την διάτρηση προϋποθέτει περαιτέρω τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου της Φουκουσίμα, και μια τοπική συσσώρευση ραδιενεργών υλικών που εκπέμπουν 20 millisieverts ακτινοβολίας μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες. …
Και ο πυρηνικός εμπειρογνώμονας Paul Gunter δήλωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε «Σύνδρομο της Κίνας», όπου οι πυρήνες των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα έχουν λιώσει τα δοχεία πιέσεως, μέσα στο έδαφος, έρχονται σε επαφή με τα υπόγεια ύδατα και δημιουργούν  ατμό με υψηλή ραδιενέργεια :

Ο πυρηνικός εμπειρογνώμονα Arnie Gundersen δήλωσε πρόσφατα ότι μια νέα συσσώρευση υδρογόνου μπορεί να προκαλέσει πάλι την έκρηξη των αντιδραστήρων:

Συσσώρευση υδρογόνου στη Φουκουσίμα; Τι σημαίνει και γιατί συμβαίνει; από Fairewinds Associates στο Vimeo .

Ο πυρηνικός εμπειρογνώμονας Δρ Ian Fairlie – πρώην επιστημονικός γραμματέας στην Επιτροπή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την Εξέταση των κινδύνων ακτινοβολίας από Εσωτερικούς Πομπούς, ο οποίος συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και τοπικές και εθνικές αρχές σε διάφορες χώρες, δήλωσε στην Δρ Ελένη Caldicott :
Πραγματικά είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι ο πυρήνας (με τις ράβδους καυσίμου) διαπεράσει το κάτω μέρος του σταθμού. Και αν το λιωμένο καύσιμο εισέλθει στο νερό, το τελευταίο θα μεταβληθεί αμέσως σε ατμό και θα γίνουν τεράστιες εκρήξεις με την δημιουργία υπέρθερμου ατμού.
***
Δεν αποκλείω έκρηξη «τύπου πυρηνικής βόμβας».
Και ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τον αντιδραστήρα Νο. 3 της Φουκουσίμα – ο Uehara Haruo, πρώην πρόεδρος του πανεπιστημίου Saga – δήλωσε στην δημοφιλή ιαπωνική πηγή ειδήσεων «Ζωντανή Πόρτα» (Live Door) στις 17 Νοεμβρίου ότι η (μετάφραση από το Ημερολόγιο της Φουκουσίμα ):
Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Haruo παραδέχθηκε ότι οι εξηγήσεις της TEPCO δεν έχουν νόημα, και ότι το Σύνδρομο της Κίνας είναι αναπόφευκτο.
Δεδομένου ότι έχουν περάσει 8 μήνες (από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου) χωρίς καμία βελτίωση, είναι αναπόφευκτο  το τηγμένο  καύσιμο να βγεί  έξω από το δοχείο πιέσεως  και να βυθιστεί υπογείως, κατάσταση η οποία ονομάζεται «το Σύνδρομο της Κίνας».
Πρόσθεσε, αν το πυρηνικό καύσιμο έχει φτάσει σε υπόγεια φλέβα νερού, αυτό θα προκαλέσει μόλυνση των υπογείων υδάτων, τη ρύπανση του εδάφους και τη ρύπανση της θάλασσας. Επιπλέον, εάν η υπόγεια φλέβα νερού συνεχίζει να θερμαίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα προκαλέσει μια μαζική υδρο-ηφαιστειακή  έκρηξη.


var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube