Weather Icon
Πυρηνικά Όπλα , Συρία 2 Νοεμβρίου 2011

Νέα στοιχεία ενισχύουν τις πυρηνικές υποψίες του ΟΗΕ για τη Συρία

Επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών πιστοποίησαν άγνωστες, μέχρι σήμερα, εγκαταστάσεις στη Συρία, που ενισχύουν ουσιαστικά τις υποψίες για το ότι η συριακή κυβέρνηση συνεργάστηκε με τον Χαν, πατέρα της ατομικής βόμβας τού Πακιστάν, προκειμένου να εξασφαλίσει τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.


Το συγκρότημα στη βορειοδυτική Συρία ταιριάζει ικανοποιητικά στο σχέδιο που είχε παραδοθεί στη Λιβύη σχετικά με εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου, όταν ο Μουαμάρ Καντάφι προσπαθούσε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα υπό την καθοδήγηση του Χαν.

Βρίσκεται στην πόλη αλ-Χάσακα και εμφανίζεται ως εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, ενώ η αποστολή των ερευνητών δεν εντόπισε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε ποτέ για πυρηνική παραγωγή. Με δεδομένο ωστόσο ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν εγκαταστάσεις στη Συρία που θεωρούσαν ότι εκεί υπήρχε αντιδραστήρας για την παραγωγή πλουτωνίου, το 2007, φαίνεται πως η Συρία επεδίωκε να φτάσει στο στόχο της κατασκευής ατομικής βόμβας μέσω δύο διαφορετικών οδών, του ουρανίου αλλά και του πλουτωνίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει προμηθευτεί επίσης την αλληλογραφία μεταξύ του Χαν και αξιωματούχου της συριακής κυβέρνησης, ο οποίος πρότεινε επιστημονική συνεργασία και επίσκεψη στα εργαστήρια του Χαν, μετά την επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή του Πακιστάν, το 1998. Οι επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Συρίας επιβραδύνθηκαν, καθώς τους τελευταίους μήνες το βάρος του διεθνούς ενδιαφέροντος μετατοπίστηκε στην εξέγερση των αντικαθεστωτικών στη χώρα και τη βίαιη καταστολή τους.

Λεπτομέρειες για τις σχέσεις Συρίας – Χαν δόθηκαν αποκλειστικά στο Ασοσιέιτεντ Πρες από ανώτερο διπλωμάτη, που γνώριζε επίσης εσωτερικά στοιχεία των επιθεωρήσεων, όντας και ο ίδιος πρώην επιθεωρητής. Η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube