Weather Icon
Ιταλία , Οικονομική Κρίση 8 Νοεμβρίου 2011

Νίκη χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στην ψηφοφορία Μπερλουσκόνι για τον κρατικό ισολογισμό

Δεν έλαβε απόλυτη πλειοψηφία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ιταλική βουλή αποτελεί βαριά ήττα για τον Ιταλό πρωθυπουργό, σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές. Ο ισολογισμός του ιταλικού δημοσίου για το 2010 εγκρίθηκε από 308 βουλευτές, 323 δεν ψήφισαν, ενώ ένας απείχε.
Η Βουλή ενέκρινε τον απολογισμό αλλά είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πλέον δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο ισολογισμός πέρασε μόνον χάρη στην επιλογή των βουλευτών της αντιπολίτευσης να μην καταψηφίσουν ανοικτά το μέτρο και στους αντάρτες
της κεντροδεξιάς, που έστειλαν, έμμεσα μήνυμα στον Μπερλουσκόνι-απέχοντας, και αυτοί, από την διαδικασία της ψηφοφορίας.
«Μια ήττα πολύ βαρύτερη από τις προβλέψεις» υπήρξε το αποτέλεσμα για τον πολιτικό αναλυτή της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα, Στέφανο Φόλι. Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο Ιταλός πρωθυπουργός συνεδρίασε με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, και τον υπουργό Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι. «Υπάρχει ένα πρόβλημα με τους αριθμούς, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», φέρεται να τους είπε.
Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν ο Ιταλός πρωθυπουργός θα αποφασίσει να μεταβεί στο μέγαρο Κυρηνάλιο για συνάντηση με τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Δεν αποκλείεται να αναλάβει πρωτοβουλία και ο ίδιος ο Ναπολιτάνο, καλώντας τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό, σε συνάντηση.
«Περιμέναμε άλλες αριθμητικές ισορροπίες. Λαμβάνουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα της ψήφου της Βουλής και θα αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Αλτέρο Ματεόλι.
Ο κεντροδεξιός βουλευτής, Αντόνιο Μαρτίνο, τόνισε ότι «ο Μπερλουσκόνι δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί και αξίζει, σίγουρα, να τελειώσει την πολιτική του καριέρα με καλύτερο τρόπο, χωρίς να ντροπιαστεί».
Ο υπουργός Άμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, υπογράμμισε πως «είναι βέβαιος ότι μετά ψήφο αυτή, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο».
Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψήφου ζήτησε από τον Μπερλουσκόνι «να αναθέσει την λύση στον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, διότι η κυβέρνησή του δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος της κατάστασης».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube