Weather Icon
Ιράν , Πυρηνικά Όπλα 19 Νοεμβρίου 2011

«Βαθιά ανησυχία» του γγ ου ΟΗΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

«Βαθιά ανησυχία» του γγ ου ΟΗΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε χθες το Ιράν να άρει τις αμφιβολίες που υπάρχουν όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθύτατα για τα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν για να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική διάσταση» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Νεσίρκι.
Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) υιοθέτησε χθες απόφαση κατά του Ιράν. Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε από μεγάλη πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου με 32 ψήφους υπέρ, έναντι 2 κατά (Κούβα, Ισημερινός) και μια αποχή (Ινδονησία) από τα 35 κράτη μέλη της διεθνούς υπηρεσίας, δήλωσαν διπλωμάτες στο περιθώριο της συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ στη Βιένη.
Το σχέδιο απόφασης, που κατατέθηκε από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία, «εκφράζει μια βαθιά και αυξανόμενη ανησυχία για τα ανεπίλυτα ζητήματα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πρέπει να διευκρινιστούν για να αποκλειστεί η ύπαρξη μιας πιθανής στρατιωτικής διάστασής του», σύμφωνα με το επίσημο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ.
«Η απόφαση που υιοθετήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΙΑΕΑ προσφέρει μια ευκαιρία για την εντατικοποίηση του διαλόγου που αποσκοπεί στην επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Μπαν.
«Ο γενικός γραμματέας ενημερώθηκε για την πρόσφατη πρόταση του διευθυντή (της ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο να αποσταλεί υψηλόβαθμη ομάδα στο Ιράν για να αποσαφηνίσει τα εκκρεμή ζητήματα και ζητεί από το Ιράν να συνεργαστεί με την υπηρεσία χωρίς καθυστέρηση», σημείωσε ο Νεσίρκι.
Ο Μπαν «υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι εναπόκειται στο Ιράν να αποδείξει την ειρηνική φύση του πυρηνικού του προγράμματος», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Nαυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube