Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Αφρική 27 Νοεμβρίου 2011

Αίγυπτος: ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Αίγυπτος: ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας
Le Monde
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, με διαδηλωτές που τον περικύκλωσαν στην πλατεία Ταχρίρ, 25 Νοεμβρίου, 2011.  

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, υποψήφιος για την προεδρία, προσφέρθηκε το Σάββατο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Αίγυπτο. Πρόκειται για πρόταση για την επιτάχυνση της μεταβίβασης της εξουσίας στους πολίτες ενώ οι διαδηλωτές στη πλατεία Ταχρίρ συνεχίζουν να αμφισβητούν την μεταβατική στρατιωτική κυβέρνηση.

Ο διορισμός του Kamal Ganzouri από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) ως πρωθυπουργός ενός υπουργικού συμβουλίου «εθνικής σωτηρίας» , δεν έπεισε πραγματικά την πλατεία Ταχρίρ, όπου έχει προγραμματιστεί πάλι μια μεγάλη συγκέντρωση αυτή την Κυριακή, την παραμονή της πρώτης φάσης, των κοινοβουλευτικών εκλογών.
Υπό την πίεση του δρόμου και ενώπιον της βίας που προκάλεσε το θάνατο 42 ανθρώπων στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, το ΑΣΕΔ, στην εξουσία της Αιγύπτου από την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου, αποδέχτηκε τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μέχρι τον επόμενο Ιούνιο και διέλυσε την κυβέρνηση του Essam Sharaf. Αλλά οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ απορρίπτουν την επιλογή του Kamal Ganzouri, πρώην πρωθυπουργού του Χόσνι Μουμπάρακ μεταξύ 1996 και 1999, επειδή τον θεωρούν εκπρόσωπο του παλαιού καθεστώτος.
Σεβαστός από τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας
Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένες ομάδες διαδηλωτών είναι έτοιμες να δεχθούν τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι να ηγηθεί ενός πολιτικού φορέα που θα εποπτεύσει, αντί του ΑΣΕΔ, τη μετάβαση προς την δημοκρατία, επειδή ο πρώην διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) είναι σεβαστός από τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας. 
Μόνη αντίρρηση: πολλοί Αιγύπτιοι τον θεωρούν ελάχιστα ενημερωμένο για τις εθνικές υποθέσεις λόγω των πολλών ετών που πέρασε στο εξωτερικό.  
Η ομάδα εκστρατείας του δήλωσε το Σάββατο ότι ήταν έτοιμος να παραιτηθεί από την υποψηφία του για τις προεδρικές εκλογές «αν του ζητηθεί επίσημα να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να είναι απόλυτα ουδέτερος κατά τη διάρκεια της μετάβασης». Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι συναντήθηκε επίσης με επαναστατικά κινήματα νεολαίας και με  πολιτικά κόμματα που έχουν απορρίψει το διορισμό του κ. Kamal Ganzouri.

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube