Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Οκτωβρίου 2011

Βέλγιο: Ο βασιλιάς πηδάει από τη χαρά του

Βέλγιο: Ο βασιλιάς πηδάει από τη χαρά του

Βρυξέλλες. Ο αρχηγός του κράτους καλωσόρισε θερμά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των οκτώ κόμματων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του κράτους.

«Ο βασιλιάς χάρηκε πολύ», δήλωσε το Παλάτι τη Δευτέρα μετά από συνάντηση με τον εντολοδόχο  Ελιό Ντι Ρούπο. «Ο βασιλιάς δέχτηκε σε ακροατήριο αργά το απόγευμα στο Κάστρο του Λαάκεν τον κ. Έλιο ντι Ρούπο, εντολοδόχο για σχηματισμό κυβέρνησης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συμφωνία που επετεύχθη
σχετικά με τη θεσμική πλευρά των διαπραγματεύσεων», ανακοίνωσε το Παλάτι μετά την ακρόαση. «Ο εντολοδόχος υπογράμμισε την ποιότητα της δουλειάς που έγινε από όλους τους διαπραγματευτές. Ο βασιλιάς χάρηκε πάρα πολύ», ανέφερε η ανακοίνωση.
«Αύριο το Βέλγιο θα είναι πολύ διαφορετικό»
Μετά από 485 ημέρες χωρίς κυβέρνηση, μπροστά σε ακροατήριο Βέλγων και διεθνών δημοσιογράφων, ο κ. Έλιο ντι Ρούπο, εντολοδόχος για σχηματισμό κυβέρνησης, παρουσίασε στους δημοσιογράφους και στις δύο εθνικές γλώσσες, την Τρίτη το πρωί γύρω στις 11:30 την έκτη μεταρρύθμιση στο Βελγικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία γνωστοποιείται δημόσια και είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο.
(…)

«Αξιόλογη συμφωνία, πιθανώς ιστορική»

«Έχουμε μια συμφωνία», δήλωσε ήρεμα ο Έλιο ντι Ρούπο. «Έχουμε μια συμφωνία για να εξελιχτεί η χώρα και να την σταθεροποιήσει. Μία συμφωνία που ικανοποιεί την επιθυμία για ριζική αλλαγή που εκφράζεται στη Φλάνδρα και για σταθερότητα που ζητείται στη Βαλλονία και τις Βρυξέλλες», είπε.  
Οι περιφέρειες και κοινότητες, «πιο αυτόνομες και πιο υπεύθυνες», θα μπορούν να εφαρμόσουν πιο «αποτελεσματικές» πολιτικές, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, «πιο συμπαγής» θα έχει την ευελιξία που θα της επιτρέπει να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του χρέους. 
17 δισεκατομμύρια ευρώ θα μεταφερθούν προς τις περιφέρειες και κοινότητες, ενώ η φορολογική αυτονομία των περιφερειών θα αυξηθεί κατά 11 δισ. ευρώ.  
Η Γερουσία γίνεται η συνέλευση των ομόσπονδων οντοτήτων. (…)
Ο Έλιο ντι Ρούπο υπενθύμισε στη συνέχεια την «μάλλον ιστορική σημασία» αυτής της συμφωνίας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο σχηματισμός μιας «αιρετής κυβέρνησης πλήρους δικαιοδοσίας είναι επιτέλους εφικτή».
«Μεταφέρεται το κέντρο βάρους»
 «Το αυριανό Βέλγιο θα είναι πολύ διαφορετικό από το χθεσινό». Επισήμανε επίσης ότι «το κεντρικό σημείο έχει μετακινηθεί, οι περιφέρειες γίνονται η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ζωής, οι κοινότητες  η καρδιά της πολιτικής για την οικογένεια και τους ηλικιωμένους. Το πρόβλημα του θυλακίου BHV (Bruxelles, Hal, Vilvorde) εξαφανίστηκε για πάντα και επιλύθηκε», σχολίασε επίσης ο Έλιο ντι Ρούπο. (…)
«Ένα βήμα» προς τον σχηματισμό κυβέρνησης πλήρους δικαιοδοσίας»
Αυτή η συμφωνία είναι μόνο «ένα βήμα», επέμεινε. «Οι πολιτικές συμφωνίες είναι απαραίτητες αλλά δεν επαρκούν. Πρέπει να εργαστούμε όλοι για το κοινό καλό. Ενώσεις, εταιρείες, εργοδότες, συνδικαλιστικές οργανώσεις, δημιουργοί, μαζί θα εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες και τους άνδρες της χώρας μας και ιδιαίτερα της νεολαίας μας»
Ο Έλιο ντι Ρούπο δεν θέλησε να απαντήσει στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του.
Πηγές: 7 sur 7 (1)    7 sur 7 (2)

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube