Γενικά θέματα 15 Οκτωβρίου 2011

Συστημικές δυσλειτουργίες διαπιστώνει στο τουρκικό δικαστικό σύστημα ο επίτροπος Χάμαρμπεργκ

Συστημικές δυσλειτουργίες διαπιστώνει στο τουρκικό δικαστικό σύστημα ο επίτροπος Χάμαρμπεργκ

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το τουρκικό δικαστικό σύστημα είναι ενάντια στις διατάξεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρουσιάζει σοβαρές συστημικές δυσλειτουργίες, επισήμανε χθες ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, ολοκληρώνοντας την 5ήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Εξέφρασε μάλιστα την ιδιαίτερη ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία, με βάση την οποία επιβάλλεται 24ωρη κράτηση των «υπόπτων» στην απομόνωση, λογοκρισία στην αλληλογραφία των κρατουμένων και των δικηγόρων τους και επιτρέπεται η υπεράσπισή τους μόνον από ένα συνήγορο.

Υπάρχει μεγάλη ασάφεια στη διαδικασία καταλογισμού αδικημάτων σε πολίτες που φέρεται να σχετίζονται με εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις, υπογράμμισε ο επίτροπος, τονίζοντας ότι «δεν δίνεται καμία προσοχή στην εξέταση της ποιότητας των αποδεικτικών στοιχείων, κατά τη διαδικασία απαγγελίας των κατηγοριών για συμμετοχή σε τρομοκρατική δράση, με αποτέλεσμα η επί μακρόν προφυλάκιση να αποτελεί τιμωρία και όχι ενδιάμεσο στάδιο απονομής της δικαιοσύνης».

Ο επίτροπος ανέφερε ότι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την περίοδο 1995-2010, εξέδωσε περισσότερες από 2.200 αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, οι 700 από τις οποίες αφορούσαν παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και οι 500 και πλέον αφορούσαν παραβιάσεις στο δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και την ασφάλεια.

Διαπιστώνοντας ότι από τους 740 τρόφιμους των φυλακών ειδικού τύπου του Ντιγιάρμπακιρ, οι 540 είναι -εδώ και πολύ καιρό- προφυλακισμένοι περιμένοντας την εκδίκαση των υποθέσεών τους, ο επίτροπος υπογράμμισε ότι η υπερβολική διάρκεια της προσωρινής κράτησης στην Τουρκία επηρεάζει αρνητικά την προσωπική ελευθερία χιλιάδων ατόμων.

«Για όλους όσοι “κρατούνται προσωρινά” αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα στις τουρκικές φυλακές, δεν υπάρχει η δυνατότητα άσκησης ένδικων μέσων για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων αλλά ούτε και η δυνατότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την προσφυγή σε μια δίκαιη και σύντομη δίκη».

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα τουρκικά δικαστήρια δεν κάνουν χρήση της νομοθεσίας, με βάση την οποία επιτρέπεται η αποφυλάκιση υπόπτων έναντι εγγυήσεων, παραβιάζοντας έτσι στην πράξη το τεκμήριο της αθωότητας, συμπέρανε ο επίτροπος.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=318245

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube