Weather Icon

Σαρκοζί: Η Τουρκία να αναθεωρήσει την ιστορία για την αρμενική γενοκτονία

Σαρκοζί: Η Τουρκία να αναθεωρήσει την ιστορία για την αρμενική γενοκτονία

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε σήμερα την Τουρκία να αναθεωρήσει την ιστορία σε σχέση με τη γενοκτονία των Αρμενίων.Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Γερεβάν με τον Πρόεδρο της Αρμενίας Serge Sarkisyan, ο κ. Σαρκοζί, είπε ότι η Τουρκία, που είναι μια μεγάλη χώρα, θα ήταν σωστό να αναθεωρήσει την ιστορία, όπως έπραξαν και άλλες μεγάλες χώρες στον κόσμο, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του στον Καύκασο.Στην Αρμενία ο Νικολά Σαρκοζί

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έφτασε σήμερα στο Γερεβάν για σύντομη επίσκεψη στην Αρμενία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του κατά την οποία θα επισκεφθεί επίσης το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τον Σαρκοζί και την αντιπροσωπεία του –τέσσερις υπουργοί, ο παραγωγός του κινηματογράφου Αλέν Τερζιάν και οι τραγουδιστές Σαρλ Αζναβούρ και Ελέν Σεγκαρά–, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν.

Όπως απαιτεί το πρωτόκολλο και η παράδοση, ο Γάλλος πρόεδρος θα ξεκινήσει στη συνέχεια την επίσκεψή του με συνάντηση που θα έχει με τον Αρμένιο Πατριάρχη και στη συνέχεια θα αποτίσει φόρο τιμής στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της σφαγής των Αρμενίων κατά την οθωμανική αυτοκρατορία το 1915 και το 1916 στην Τουρκία.Ο χαρακτηρισμός της σφαγής αυτής ως γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από τη Γαλλία, τον Καναδά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Σαρκοζί είχε δεσμευτεί πριν από την εκλογή του το 2007 στην προεδρία να θεσπίσει νόμο με τον οποίο η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, η οποία είχε αναγνωριστεί πριν από δέκα χρόνια με γαλλικό νόμο, θα μετατρεπόταν σε ποινικό αδίκημα.

Όμως το κείμενο αυτό τέθηκε στο αρχείο λόγω της έλλειψης πλειοψηφίας στη Γερουσία και κυρίως υποστήριξης από την κυβέρνηση Σαρκοζί, προκαλώντας πικρία στους περίπου 500.000 Αρμένιους της Γαλλίας και τους υποστηρικτές τους έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Ο Σαρκοζί θα επωφεληθεί της διαμονής του στον Καύκασο για να παροτρύνει την Αρμενία και το γειτονικό της Αζερμπαϊτζάν να επιλύσουν τη διένεξή τους όσον αφορά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτονομιστικό θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν στον οποίο η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρμένιοι, “να πάρουν το ρίσκο για να συνάψουν ειρήνη”.
http://www.protothema.gr
  http://www.sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube