Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Ρωσία 4 Οκτωβρίου 2011

Πρόταση για το διαμελισμό του Κοσόβου

Ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτς Ντάτσιτς πρότεινε να χωριστεί το Κοσσυφοπέδιο σε σερβικό και αλβανικό τμήμα.

Τη σχετική δήλωση έκανε την έκανε στο Βελιγράδι στην οικονομική Σύνοδο κορυφής Σερβίας-ΕΕ, μεταδίδει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Όπως είπε ο ο Ντάτσιτς, πρέπει να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί διαχωρισμός και «να εγκαθιδρυθεί η ειρήνη μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών». «Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, θα φέρουν ευθύνη για τις επικείμενες συγκρούσεις», – υπογράμμισε ο Σέρβος αξιωματούχος.


Η κατάσταση στα διοικητικά σύνορα της Σερβίας και του Κοσόβου οξύνθηκε τον Ιούνιο, όταν οι αλβανοί κοσοβάροι προσπάθησαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα σημεία ελέγχου Γιάριν και Μπρνιάκ. Όλους αυτούς τους μήνες οι Σέρβοι κοσοβάροι κατόρθωναν να συγκρατούν τον αποκλεισμό. Στις 27 Σεπτεμβρίου στην προαναφερόμενη περιοχή και πάλι σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των ντόπιων κατοίκων και των ειρηνευτών, ως αποτέλεσμα των οποίων τραυματίστηκαν 4 στρατιώτες της KFOR και πάνω από δέκα Σέρβοι.http://greek.ruvr.ru/2011/10/03/58105175.html


Κόσοβο: 18 οδοφράγματα έχουν στήσει οι Σέρβοι κάτοικοι στο Βορρά
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σέρβοι κάτοικοι του βόρειου Κοσόβου παραμένουν στα οδοφράγματα που έχουν στήσει στους οδικούς άξονες προς τις διοικητικές διελεύσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής.

Συνολικά 18 οδοφράγματα έχουν στηθεί σε οδικούς άξονες, ένα εκ των οποίων εκτός της περιοχής του Κοσόβου, στην είσοδο προς την διάβαση Γιάρινιε από την κατεύθυνση της Σερβίας. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενισχύθηκαν με μπετόν τα οδοφράγματα στη γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ στη Μιτρόβιτσα, που χωρίζει την πόλη στο βόρειο και στο νότιο τομέα.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στο βόρειο Κόσοβο ανήγγειλαν χθες ότι οι πολίτες εμμένουν στο αίτημά τους, την αποχώρηση των τελωνειακών και των αστυνομικών που έχει αποστείλει η Πρίστινα στις δύο διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου – Σερβίας και ότι είναι αποφασισμένοι να περάσουν το χειμώνα στα οδοφράγματα.

Επίσης, γνωστοποίησαν ότι σε κάθε προσπάθεια των διεθνών δυνάμεων να απομακρύνουν ένα οδόφραγμα, θα αντιδρούν με την τοποθέτηση δύο νέων.Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), Φρανκ Μάρτιν δήλωσε ότι εξετάζεται η πρόταση για συνάντηση με εκπροσώπους των Σέρβων του βορείου Κοσόβου.«Έχουμε λάβει το αίτημα και το μελετάμε», δήλωσε ο κ. Μάρτιν και χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή ήρεμη και υπό έλεγχο.

www.kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube