Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 25 Οκτωβρίου 2011

Κόσοβο: οι Σέρβοι στα οδοφράγματα κόντρα σε βροχή, κρύο και …Τάντιτς

Κόσοβο: οι Σέρβοι στα οδοφράγματα κόντρα σε βροχή, κρύο και …Τάντιτς
Αψηφώντας ακόμη κι αυτές τις υποδείξεις του προέδρου Τάντιτς, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου παραμένουν στα οδοφράγματα, εμποδίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eulex) στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου.

Ούτως ή άλλως, δεν επετεύχθη συμφωνία κατά τη συνάντηση του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς με εκπροσώπους Σέρβων του Κοσόβου.

«Ο κ. Τάντιτς μας ζήτησε να καταστήσουμε δυνατή τη διέλευση της Eulex και της KFOR, αλλά για μας είναι απαράδεκτο η Eulex να μεταφέρει τελωνειακούς από την Πρίστινα και να εφαρμόζει το σχέδιο Αχτισάαρι. Για την ικανοποίηση του αιτήματος του προέδρου θα πρέπει να ρωτήσουμε το λαό», δήλωσε ο δήμαρχος του Ζούμπιν Πότοκ, Σλάβισα Ρίστιτς, μετά τη συνάντηση του Βελιγραδίου, στην οποία έλαβαν μέρος οι δήμαρχοι του βορείου Κοσόβου.

Εκείνο στο οποίο συμφώνησαν ο πρόεδρος της Σερβίας και οι εκπρόσωποι των δήμων του βορείου Κοσόβου, είναι ότι οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν επιρροή, ώστε η κατάσταση να παραμείνει ήρεμη και να μη σημειώνονται προκλήσεις. Ταυτόχρονα, ο Τάντιτς ζήτησε από την KFOR και τη Eulex να μην εφαρμόζουν μονομερείς δράσεις.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, είπε ο Σλάβισα Ρίστιτς, επέμεινε ο διάλογος με την KFOR και την Eulex να συνεχιστεί και οι δύο αποστολές να κινούνται ελεύθερα στο βόρειο Κόσοβο, υπό την προϋπόθεση η Eulex να μη μεταφέρει τελωνειακούς και αστυνομικούς στις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ.

Το σίγουρο είναι ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου, παρά το κρύο και τη βροχή, πέρασαν άλλη μια νύχτα στα οδοφράγματα που έχουν στηθεί στις περιοχές Ζούπατς και Γιαγκνιένιτσα στο δήμο Ζούμπιν Πότοκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποστολή τελωνειακών και αστυνομικών από την Πρίστινα στις διαβάσεις.

Εν τω μεταξύ, η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε στην τακτική της συνεδρίαση τη συμφωνία με την κυβέρνηση του Κοσόβου για κοινή διπλωματική και προξενική εκπροσώπηση Τιράνων και Πρίστινας στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube