REAL TIME |

Weather Icon
Διαφθορά , Οικονομική Κρίση 16 Οκτωβρίου 2011

Εβγαλαν 5,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό ενώ δήλωναν κάτω από 20.000 ευρώ

Την προσεχή εβδομάδα η λίστα με επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα
Λάμπρος Σταυρόπουλος
Την προσεχή εβδομάδα θα δώσει τελικώς η κυβέρνηση στην δημοσιότητα τη λίστα με τους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα το πράξει ακόμη και αν δεν δοθεί το «πράσινο φως» από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αυτό ανακοίνωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε 15.000 πρόσωπα, φυσικά και νομικά, συγκεντρώνουν οφειλές 37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δισ. οφείλουν επιχειρήσεις και τα 5 δισ. φυσικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι η λίστα με τις επιχειρήσεις – οφειλέτες δόθηκε στη δημοσιότητα πριν ένα μήνα. Αναφερθείς στα εμβάσματα προς το εξωτερικό, είπε ότι το 2009 ήταν ύψους 5,4 δισ. ευρώ και αφορούσαν 180.000 συναλλασσόμενους. Οι 8.767 περιπτώσεις (πρόκειται για συναλλαγές άνω των 100.000 ευρώ) αντιστοιχούν στα 4,9 δισ. ευρώ, ενώ σε 3.718 από αυτές το δηλωμένο εισόδημα των συναλλασσόμενων εμφανίζεται να είναι μικρότερο των 20.000, ποσοστό δηλαδή 42% και από αυτούς οι 542 εμφανίζουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, οι 1.143 κάτω από 10.000 ευρώ και οι 2.033 κάτω από 20.000 ευρώ.
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ελβετίας, με αντικείμενο την φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες κατά τα πρότυπα των συμφωνιών που έχουν συναφθεί ανάμεσα στην Ελβετία και άλλες χώρες.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφερθείς στο δυσμενές φορολογικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας, είπε ότι «είναι βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι υπάρχουν τα μόνιμα και συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι», επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση είναι πρώτη προτεραιότητα να αλλάξει το τοπίο μέσω του εθνικού φορολογικού συστήματος ώστε να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όπως είπε μάλιστα «όταν παρουσιάζουμε τη στρατηγική κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας δεν μας πιστεύει κανείς. Κανείς από τους συνομιλητές μας στο εξωτερικό δεν μας πιστεύει ούτε ως προς την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού ούτε ως προς την συμπεριφορά της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους εφοπλιστές
Μάλιστα αναφερθείς στις βολές του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση έχει επιβαρύνει φορολογικά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, σε αντίθεση με το μεγάλο κεφάλαιο και τους εφοπλιστές, είπε ότι «τους εφοπλιστές τους έχουμε καλέσει σε διάλογο και θα επιβληθούν μέτρα και αν θέλουν να αλλάξουν τη σημαία στα πλοία τους, να την αλλάξουν, τώρα θα μετρηθεί ο πατριωτισμός».
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Έχετε καταλάβει που πάτε; Έχετε σώας τας φρένας;», ενώ έκανε λόγο για «σύνδρομο δυισμού: δεν αντέχει άλλο η κοινωνία καθώς η φοροδοτική ικανότητά της έχει εξαντληθεί και εσείς παίρνετε συνεχώς νέα μέτρα».
Επίσης, έκανε λόγο «κομπίνα» με τον διπλασιασμό της έκτακτης εισφοράς μέσα σε πέντε μήνες «ενώ την ίδια στιγμή μένουν στο απυρόβλητο οι μεγαλοοφειλέτες». Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι πράγματι είναι μεγάλο το βάρος από την διπλή ταμειακή επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι, αλλά τόνισε ότι υπάρχει πίεση από τους δανειστές μας οι οποίοι δεν μας εμπιστεύονται και κάθε φορά που ακούν την απειλή για κατάληψη και ανομία αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο και μας αναγκάζουν να πάρουμε κι άλλα μέτρα.

«Να μην έχουμε ανώμαλες καταστάσεις»
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές καλώντας την κυβέρνηση: «Δώστε ένα ομαλό τέλος, για να μην έχουμε ανώμαλες καταστάσεις». Όπως είπε εξάλλου «η κυβέρνηση δειλή προσμένει ένα θαύμα, υποταγμένη στις υποταγές της τρόικας και χωρίς να έχει το σθένος να διεκδικήσει το δημόσιο συμφέρον». «Ή θα οδηγηθούμε σε μια διαδικασία με ομαλό τρόπο να αποφασίσει ο λαός το μέλλον του και να χει ο ίδιος την ευθύνη ή το τέλος σας και της κοινωνίας δεν θα είναι καλό», σημείωσε.
Αλλά και ο κ. Κουβέλης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με το «ποιοι ήλεγχαν και ποιοι υπέθαλπταν ή έκαναν ότι δεν έβλεπαν» όσον αφορά την μη είσπραξη των οφειλών προς το δημόσιο και ρώτησε εάν θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Επίσης υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής ηλεκτρονικού πόθεν έσχες επισημαίνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν δείχνει καμία ανοχή στη φοροδιαφυγή». Ωστόσο, όπως είπε, δεν γίνεται διαχρονικά ένα φορολογικό σύστημα να είναι προσανατολισμένο μονόπλευρα στην φορολόγηση των πολιτών.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube