Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , ΝΑΤΟ , Σερβία 15 Σεπτεμβρίου 2011

Στο Κόσοβο ο γγ του ΝΑΤΟ, Ράσμουσεν Νέες εντάσεις στην περιοχή.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, θα μεταβεί αύριο στο Κόσοβο όπου η αποστολή της Συμμαχίας (Kfor) βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες εντάσεις, ιδίως στο βορρά όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Σέρβοι.


Ο Ράσμουσεν θα συζητήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το Γερμανό στρατηγό Έρχαρντ Ντρέβς ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Kfor στις 9 Σεπτεμβρίου. Θα έχει επίσης επαφές στην Πρίστινα με την πολιτική ηγεσία της περιοχής, όπως με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Κάρμεν Ρομέρο, ο Ράσμουσεν αναμένεται να καλέσει όλες τις πλευρές να συνεργαστούν, να κάνουν διάλογο και “να αποφύγουν κάθε βίαιη ενέργεια”.Η κατάσταση στο Κόσοβο εντάθηκε το καλοκαίρι όταν οι αρχές έστειλαν στα βόρεια σύνορα με τη Σερβία ειδικές μονάδες της αστυνομίας για να επιβάλουν εμπάργκο στις σερβικές εισαγωγές. Οι σέρβοι του βόρειου Κοσόβου αντέδρασαν και ένας Κοσοβάρος αστυνομικός σκοτώθηκε στις ταραχές που ακολούθησαν. Για να τερματιστεί η βία η Kfor ανέλαβε τον έλεγχο δύο συνοριακών φυλακίων, χαρακτηρίζοντάς τα στρατιωτικές ζώνες.
 http://www.e-typos.com

Αναλαμβάνει τον έλεγχο στα σύνορα

Τον έλεγχο των συνόρων στο βόρειο Κόσοβο αναλαμβάνουν από αύριο (16 Σεπτεμβρίου) οι αρχές της Πρίστινα, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Χασίμ Θάτσι.

Αναλαμβάνει τον έλεγχο στα σύνορα

Τον έλεγχο των συνόρων στο βόρειο Κόσοβο αναλαμβάνουν από αύριο (16 Σεπτεμβρίου) οι αρχές της Πρίστινα, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Χασίμ Θάτσι. “Η όλη επιχείρηση θα επανέλθει στη δικαιοδοσία των θεσμών του Κοσόβου με την τεχνική υποστήριξη της EULEX και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο”, ανέφερε ο Θάτσι. Ακόμη ανακοίνωσε ότι εκπονήθηκε σχέδιο δράσης για την έναρξη συνοριακών ελέγχων στις διαβάσεις 1 και 31 σε συμφωνία με την EULEX και την KFOR.Ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φο Ράσμουσεν, θα μεταβεί σήμερα στο Κόσοβο, όπου η KFOR βρίσκεται πάλι αντιμέτωπη με νέες εντάσεις, ενώ η σερβική ηγεσία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα προβλήματα στο βόρειο Κόσοβο μετά τις 16 Σεπτεμβρίου.
 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63381165

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας-Αναταραχή προκαλεί η απόπειρα επιβολής της Πρίστινας στο σερβικό βορρά

Πρίστινα

Στο «κόκκινο» έχει ανέβει ξανά η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο μετά την αναγγελία της Πρίστινας για την ανάκτηση του ελέγχου των συνοριακών διαβάσεων προς τη Σερβία. Η πρόθεση της κυβέρνησης του Χασίμ Θάτσι να επιβάλλει την κυριαρχία της στο βορρά έχει εξαγριώσει τον σερβικό πληθυσμό, ο οποίος έχει στήσει οδοφράγματα στις βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα σύνορα με τη Σερβία. Βελιγράδι και Πρίστινα αλληλοκατηγορούνται ότι καλλιεργούν συνθήκες βίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν αιτήματος Σερβίας και Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι έχει αναγγείλει ότι αύριο, Παρασκευή, οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου θα επιβάλουν την κυριαρχία τους στους μεθοριακούς σταθμούς Γιάρινιε και Μπίρνιακ, τοποθετώντας αστυνομικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλβανικής εθνότητας.

Σε «απάντηση» οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα σύνορα με τη Σερβία -κλείνοντας και την κεντρική γέφυρα στην πόλη Μιτρόβιτσα που ενώνει το νότιο, αλβανικό, με το βόρειο, σερβικό, τμήμα της πόλης.

Στο μέσον της γέφυρας, Σέρβοι έριξαν δύο φορτηγά χαλίκι, εμποδίζοντας έτσι και τη διέλευση των στρατιωτικών οχημάτων της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική κυβέρνηση του Κοσόβου ποτέ δεν είχε τον έλεγχο των συνοριακών σταθμών Γιάρινιε και Μπίρνιακ. Οι αστυνομικοί που υπηρετούσαν στους σταθμούς αυτούς, αν και ανήκαν στην αστυνομική δύναμή Κοσόβου (ΚΡS), είναι όλοι σερβικής εθνότητας.

Ο τελωνειακός έλεγχος ανήκε αποκλειστικά στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (UNMIK), που δεν εφάρμοζε τους νόμους του Κοσόβου, αλλά επέτρεπε την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων από και προς τη Σερβία. Έτσι, συνέβαινε να φτάνουν στο βόρειο Κόσοβο εμπορεύματα από τη Σερβία, ατελώς, και στη συνέχεια, μέσω παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης, να διοχετεύονται και στο νότιο Κόσοβο.

Η κυβέρνηση του Θάτσι, με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου, προσπάθησε στα τέλη Ιουλίου να επιβληθεί με τη βία, στέλνοντας τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να καταλάβουν τους συνοριακούς σταθμούς. Στην ουσία, η κίνηση αυτή ήταν μία προσπάθεια επιβολής της κυριαρχίας σε ολόκληρο το βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία και δεν αποδέχεται την ανεξαρτητοποίηση.

Η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε, αφού ήταν έντονες αντιδράσεις του σερβικού πληθυσμού. Στα επεισόδια που ακολούθησαν, ένας Αλβανός αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ενώ οι Σέρβοι πυρπόλησαν τα κτίρια του συνοριακού σταθμού Γίαρινιε. Χρειάστηκε η παρέμβαση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR) για να ηρεμήσει η κατάσταση και να αποφευχθεί γενίκευση των επεισοδίων.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα δηλώνει πως δεν παραιτείται από την πρόθεσή της να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι για την επίτευξη, ακόμη και με τη χρήση βίας, του στόχου αυτού, πυροδότησαν νέες αντιδράσεις από την πλευρά των Σέρβων.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει την Παρασκευή για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Κοσσυφοπέδιο μετά από αίτημα της Σερβίας και της Ρωσίας.

Η διεξαγωγή της συνεδρίασης αποφασίστηκε το βράδυ της Τετάρτης έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με επιμονή δυτικών χωρών, θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος δήλωσε ότι η Σερβία απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ζητώντας τη λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθεί εκ νέου η χρήση βίας από την Πρίστινα στο βόρειο Κόσοβο.

Ο Γέρεμιτς τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι διεθνείς αποστολές στο Κόσοβο, που δρουν σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR), η πολιτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στην περιοχή.

«Σε περίπτωση που απειληθεί η σταθερότητα και υπάρξουν ανθρώπινα θύματα ως αποτέλεσμα της αναγγελίας των αρχών της Πρίστινας ότι θα χρησιμοποιηθεί βία στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η ευθύνη θα είναι στο προαύλιο εκείνων που έχουν εντολή να εμποδίσουν τέτοια βήματα κι αυτοί είναι πρώτα απ’ όλα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, στην επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κάλεσε τον Οργανισμό «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδιστούν μονομερείς δράσεις, με τις οποίες απειλούνται οι αρχές της Πρίστινας και πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για τον εν εξελίξει διάλογο».

Ο Βουκ Γέρεμιτς ανέφερε ότι οι αρχές της Πρίστινας ανήγγειλαν επανειλημμένως ότι την Παρασκευή σκοπεύουν να επιβάλουν τελωνειακό και αστυνομικό έλεγχο στις διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα μεταξύ βορείου Κοσόβου και Σερβίας.

Η Σερβία έχει λάβει πληροφόρηση ότι η KFOR και η Eulex πρόκειται να διευκολύνουν την επιχείρηση αυτή, κάτι που θα αποτελούσε παραβίαση της εντολής τους, η οποία, βάσει του ψηφίσματος 1244 Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προβλέπει ουδετερότητα στο ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου, επισήμανε.

«Η Σερβία καταδικάζει την πρόθεση των αρχών της Πρίστινας να αλλάξουν μονομερώς την κατάσταση στην περιοχή»,τόνισε ο κ. Γέρεμις και προειδοποίησε ότι η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας θα είναι αδύνατη, όπως επίσης και η εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων, αν επιτραπεί στις αρχές της Πρίστινας να υλοποιήσουν την επιχείρηση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube