Weather Icon

Το Παρίσι είναι έξω φρενών με την παραίτηση του Jürgen Stark, επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, στη μέση της χρηματοπιστωτικής κρίσης

Το Παρίσι είναι έξω φρενών με την παραίτηση του Jürgen Stark, επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, στη μέση της χρηματοπιστωτικής κρίσης

Δεν μετριάζεται ο θυμός του Παρισιού κατά του Γερμανού Jürgen Stark, ενώ οι αγορές βυθίζονται στη καταιγίδα. Η παραίτηση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε στη μέση της καταιγίδας και αύξησε την ανησυχία στις χρηματοοικονομικές αγορές.
«Η έκπληξη είναι ότι παραιτήθηκε σε αυτή τη ημερομηνία, δεν ήταν τίμιο από μέρος του» παραπονιέται μια γαλλική πηγή.
Το Παρίσι θα προτιμούσε να είχε περιμένει ένα μήνα, ώστε η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έχει επικυρωθεί από τις χώρες της ζώνης του ευρώ και η Ελλάδα να έχει εφαρμόσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της.
Δεύτερη κριτική, αντί να επικαλεσθεί αποκλειστικά προσωπικούς λόγους, ο κ. Stark θα μπορούσε να είχε δηλώσει ότι ήταν αλληλέγγυος προς τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την τράπεζα εδώ και μήνες, ειδικά για την επαναγορά στη δευτερογενή αγορά του του χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Στην πραγματικότητα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: ο κ. Stark δεν δέχθηκε η ΕΚΤ να αγοράσει από τις αρχές Αυγούστου μέρος του ισπανικού και ιταλικού χρέους. Πήρε την απόφασή του πριν από δύο εβδομάδες. Ήταν σε αντίθεση με το Συμβούλιο της ΕΚΤ από το Μάιο του 2010. Από την εποχή εκείνη, ο κ. Stark είχε αντιταχτεί στην απόφαση αγοράς ελληνικών ομολόγων, αλλά πιστός στο ίδρυμα με επικεφαλής τον Jean-Claude Trichet, δεν το είχε γνωστοποιήσει στο κοινό.
Ο κ. Stark ήταν ένας από εκείνους τους Γερμανούς που πολέμησαν για την υιοθέτηση του ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ δεν θα βοηθούσε τις χώρες με δυσκολίες.

Φαίνεται ότι προστέθηκαν και προσωπικά του προβλήματα, μια επαγγελματική απογοήτευση: Ο κ. Stark θα ήθελε να γίνει πρόεδρος της Bundesbank, αλλά η θέση αυτή απονεμήθηκε στον Jens Weidmann, σύμβουλος της κ. Μέρκελ, μετά την παραίτηση του Axel Weber το περασμένο χειμώνα.

Αυτός ο πανεπιστημιακός, πρόεδρος της Bundesbank, ήταν επίσης αντίθετος με την πολιτική της ΕΚΤ, αλλά σε αντίθεση με τον κ. Stark, είχε επικρίνει δημοσίως τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ενέργεια η οποία του έκοψε τον δρόμο της διαδοχής του κ. Trichet.

Arnaud Leparmentier

Πηγή: Le Monde

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube