Weather Icon
Λιβύη , Ρωσία 1 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μόσχα αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης

Στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου
Η Ρωσία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη και επίσημη αρχή της Λιβύης, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή και λαμβάνει υπό όψιν της το εκπεφρασμένο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου Συντάγματος, τη διεξαγωγή εκλογών και στον σχηματισμό κυβέρνησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, έξι μήνες μετά τη διεθνή διάσκεψη της 19ης Μαρτίου κατά την οποία αποφασίστηκε η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, εκπρόσωποι από 60 χώρες συναντώνται σήμερα στο Παρίσι με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για να συζητήσουν τη δημοκρατική μετάβαση και την ανοικοδόμηση της Λιβύης, καθώς το στρατιωτικό μέρος της επιχείρησης οδεύει προς το τέλος του.
«Σε στρατιωτικό επίπεδο, το παιγνίδι τελείωσε. Είναι πλέον σημαντικό να επιτύχει η μετάβαση…αλλά εάν περιμένουμε, κινδυνεύουμε να την οδηγήσουμε σε αποτυχία», δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας. Για το λόγο αυτόν, ο Νικολά Σαρκοζί διεύρυνε τον κύκλο των συμμετεχόντων στη σημερινή διεθνή διάσκεψη προσκαλώντας, εκτός από τα τριάντα μέλη της “ομάδας επαφής” που υποστήριξαν τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, εκπροσώπους χωρών που μέχρι σήμερα τήρησαν αρντηική στάση απέναντι στην νατοϊκή επιχείρηση ή θεώρησαν ότι υπερέβη τα όρια που έθεσε η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παρόντες από την πλευρά του συνασπισμού θα είναι ο Καναδός Στίβεν Χάρπερ, η Αμερικανίδα Χίλαρι Κλίντον, ο Ιταλός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι. Αλλά επίσης η Αγγελα Μέρκελ, υπουργοί από τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και ο πρεσβευτής της Βραζιλίας στο Κάιρο Σεζάριο Μελαντόνιο.
Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Παρόντες θα είναι επίσης ως εκπρόσωποι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, ο Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ και ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιάσουν έναν «οδικό χάρτη» προς τη δημοκρατία στη Λιβύη και, κυρίως, τις ανάγκες της χώρας σε οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση. Θα ζητήσουν επίσης την αποδέσμευση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν κατατεθεί από το καθεστώς Καντάφι σε διεθνείς τράπεζες.
Σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ανακοίνωσε ότι η χώρα του έλαβε (μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία) την έγκριση του ΟΗΕ για την αποδέσμευση ποσού 1,5 δισ. ευρώ από τις «παγωμένες» λιβυκές καταθέσεις.
«Υπάρχουν “παγωμένες” καταθέσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Αμερικανοί εξασφάλισαν την αποδέσμευση κάποιων ποσών, οι Βρετανοί θα κάνουν το ίδιο, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, αυτό θα επιτρέψει στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να εργαστεί», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο Γάλλος ΥΠΕΞ λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης του Παρισιού.
Nαυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube