Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Σεπτεμβρίου 2011

Τα μασάει το Λονδίνο για την ΑΟΖ

Συνάντηση εργασίας μεταξύ της ΑΗΚ και των εταιρειών Noble και Delek

Του Παναγιώτη Τσαγγάρη

Έχει το κάθε δικαίωμα η Λευκωσία, αλλά να μην επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, διαμηνύει το Φόρειν Οφις – Αναβολή γεώτρησης ή διακοπή συνομιλιών λέει ο ο Έρογλου και στέλνει τον Οζερσάι στην Άγκυρα

 H Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που διαφοροποιείται ως προς τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έναρξη των διαδικασιών γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη» αφού χθες το Φόρειν Όφις ενώ μεν αναγνώρισε το δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση της ΑΟΖ, διαμήνυσε προς τη Λευκωσία πως οι όποιες ενέργειες της στο εν λόγω θέμα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά οι συνομιλίες για το κυπριακό, την ίδια ώρα που η τ/κ πλευρά δημοσιοποίησε και την πρόταση της προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για αναβολή των διαδικασιών γεώτρησης. Στο μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ της ΑΗΚ και των εταιρειών Noble και Delek.

Επιτήδεια ασαφής
Με τη συνήθη βρετανική τακτική της «ασάφειας» κινείται το Λονδίνο και ως προς το ζήτημα της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, με το Φόρειν Όφις να τοποθετείται χθες επί του προκειμένου αναγνωρίζοντας από τη μια το κάθε δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες, τονίζοντας ωστόσο πως οι όποιες ενέργειες, πρέπει να γίνουν με τρόπο που να συμβάλουν δημιουργικά στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού. Τούτο αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της αρνητικής στάσης των τουρκοκύπριων και της Άγκυρας ως προς τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της πρότασης του Ντερβίς Έρογλου για αναβολή των διαδικασιών γεώτρησης γιατί, όπως υποστηρίζει, σε διαφορετική περίπτωση θα επηρεαστούν αρνητικά οι συνομιλίες για το κυπριακό. Κάτι που ουσιαστικά καθιστά την τοποθέτηση της Βρετανίας αρνητική παρά υποστηρικτική προς τις ενέργειες της Λευκωσίας για εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πώς το Φόρειν Οφις βλέπει την πρόθεση της κυπριακής Κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία για εξόρυξη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου είπε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη όπως κάνουν όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η εξερεύνηση για κοιτάσματα φυσικού αερίου δυνητικά μπορεί να ωφελήσει όλους τους Κύπριου. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει κατά τρόπο υποστηρικτικό των προσπαθειών για επίτευξη πραγματικής προόδου, προς μια διαρκή διευθέτηση στις διεξαγόμενες συνομιλίες».

Αναβολή ή διακοπή
Από την άλλη ο Ντερβίς Έρογλου με το πέρας της χθεσινής συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με δηλώσεις του στα κατεχόμενα αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα του φυσικού αερίου λέγοντας στην περίπτωση που η Λευκωσία συνεχίσει τις διαδικασίες γεώτρησης θα διακοπούν οι συνομιλίες. «Στην πρόταση της τ/κ πλευράς για αναβολή των εξελίξεων (γεωτρήσεων) ώστε να μην υπάρξει διακοπή των συνομιλιών δεν δόθηκε θετική απάντηση» δήλωσε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως «για να εξετάσει την κατάσταση και να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό ο Κουντρέτ Οζερσάι και μια ειδική αντιπροσωπεία θα μεταβούν την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί στην Αγκυρα για επαφές». Πρόσθεσε πως ο κ. Οζερσάι θα επιστρέψει αυθημερόν στα κατεχόμενα έτσι ώστε να συμμετάσχει κανονικά στις συνομιλίες της Παρασκευής.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε επιφυλακή, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ”αυτή η συμπεριφορά, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεων, δεν είναι ευχάριστη”. Έκανε δε έκκληση και πάλι να γίνει αποδεκτή η πρόταση της τ/κ πλευράς για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

ΑΗΚ, Noble, Delek
Στο μεταξύ σημαντική συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της ΑΗΚ και των εταιρειών Noble και Delek αναφορικά με το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο όπου οι τρεις εταιρείες εξέφρασαν την ετοιμότητα τους για ενδεχόμενη συνεργασία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ, η συνάντηση ήταν συνέχεια προηγούμενων επαφών μεταξύ της ΑΗΚ και των δύο εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης φυσικού αερίου. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν διάφορες τεχνικές και άλλες πτυχές, σχετικά με το έργο έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες, σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης συνεργασίας. Τέλος η ΑΗΚ τονίζει στην ανακοίνωση της «για ακόμη μία φορά την αδήριτη ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
http://kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube