Γενικά θέματα , Ισραήλ 16 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν επιδιώκει στρατιωτική αναμέτρηση η Άγκυρα

Τουρκική στρατιωτική πηγή επισημαίνει στην ”Κ” ότι αυτή την περίοδο η προτεραιότητα του τουρκικού στρατού είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ΡΚΚ.

Δηλώνει αποφασισμένη να πιέσει τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ, με οικονομικά και διπλωματικά “μέτρα”

Του Νίκου Στέλγια

Τη στιγμή που στην Ανατολική Μεσόγειο το πολιτικό θερμόμετρο σκαρφαλώνει σε επικίνδυνα επίπεδα, στην Άγκυρα οι διπλωματικοί, στρατιωτικοί και ακαδημαϊκοί κύκλοι συζητούν τις κινήσεις της χώρας τους στο ζήτημα της έναρξης ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ομόφωνα οι τουρκικές αναλύσεις αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής αναμέτρησης της Τουρκίας με το μπλοκ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

Σε έκτακτη παρέμβαση του, το τουρκικό think tank “ΤΑSAM” υπογραμμίζει ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική αναμέτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο θα επεφύλασσε σοβαρές επιπτώσεις για την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Το τουρκικό κέντρο στρατηγικών ερευνών καλεί την Άγκυρα να εστιάσει σε οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ και των συμμάχων του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό think tank “ΤΑSAM” διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των οδών επικοινωνίας της Άγκυρας με τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Με την άποψη του τουρκικού κέντρου στρατηγικών ερευνών συμφωνούν και οι τουρκικοί στρατιωτικοί κύκλοι. Μια τουρκική στρατιωτική πηγή επισημαίνει στην “Κ” ότι αυτή την περίοδο η προτεραιότητα του τουρκικού στρατού είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ΡΚΚ. Ωστόσο, η ίδια πηγή κατηγορεί τη Λευκωσία ότι έχει συμβιβαστεί με τους σχεδιασμούς του Τελ Αβίβ και εκφράζει έντονο προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης. “Οι αδέξιοι πολιτικοί μπορεί να οδηγήσουν την κρίση σε επικίνδυνη κορύφωση”, τονίζει προειδοποιητικά η ίδια πηγή.

www.kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube