Weather Icon

ΕΛΣΤΑΤ: Όλοι τα έχουν με τον πρόεδρο και η κυβέρνηση τον κρατά, διώχνοντας όλους τους άλλους. Λογικό;

ΕΛΣΤΑΤ: Όλοι τα έχουν με τον πρόεδρο και η κυβέρνηση τον κρατά, διώχνοντας όλους τους άλλους. Λογικό;
Διαβάζουμε στην Ναυτεμπορική ότι το σύνολο του δικοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής επέκρινε με δριμύτητα τον πρόεδρό της για αυταρχική συμπεριφορά και κάποιοι για μαγείρεμα των στοιχείων και του ελλείμματος. Η κυβέρνηση, αντί να αλλάξει τον καταγγελόμενο, πρώην (;) στέλεχος του ΔΝΤ, αλλάζει τους καταγγέλοντες.
Μετά πώς να μπει φρένο στη συνομωσιολογία;

Διαβάζουμε στη Ναυτεμπορική:
Εξεταστική για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άμεσα πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και ειδικότερα για το θέμα των στατιστικών στοιχείων (Φωτογραφία αρχείου).
Πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας και ειδικά των στατιστικών στοιχείων, για όλη την τελευταία δεκαετία, γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει άμεσα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Όπως επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση, η Κ.Ο. αναλαμβάνει αυτήν την πρωτοβουλία «με πλήρη αίσθηση ευθύνης» και προκειμένου «να λάμψει η αλήθεια στο σύνολο της», και να ξεκαθαριστεί «χωρίς συνομωσιολογίες» το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.
Με τον τρόπο αυτό, η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος απαντά σε σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία επαναλάμβανε την πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το πώς φτάσαμε στον μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο.
«Η αναζήτηση των ευθυνών για την τραγική κατάληξη που βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως με τρόπο δραματικό είναι πρώτιστο καθήκον για το πολιτικό σύστημα», επισήμανε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενη μάλιστα τις πρόσφατες «σοβαρότατες αποκαλύψεις για το ‘μαγείρεμα’ του ελλείμματος του 2009, από στελέχη της ανεξάρτητης αρχής της ΕΛΣΤΑΤ, από ανθρώπους που η ίδια η κυβέρνηση είχε επιλέξει».
Από την πλευρά της, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της ΝΔ «αποκορύφωμα απίστευτου και ανιστόρητου θράσους απέναντι στον ελληνικό λαό και τις θυσίες που αυτός έχει υποστεί ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής της περιόδου 2004-2009».
Eν τω μεταξύ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής βρέθηκαν σήμερα τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, που παύθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, μετά της αντιπαράθεση που ξέσπασε στους κόλπους της αρχής.
Το σύνολο των μελών διατύπωσε επικρίσεις κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου για τον τρόπο λειτουργίας της αρχής.
Ωστόσο τρία από τα έξι μέλη αποσύνδεσαν το θέμα της διένεξης τους με τον πρόεδρο, από την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων της αρχής και τα οποία, όπως τόνισαν, είχαν σαν αποτέλεσμα να αρθούν οι επιφυλάξεις της Eurostat ενώ οι υπόλοιποι εξέφρασαν ενστάσεις σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων.
Συγκεκριμένα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νικόλαος Λογοθέτης κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου ότι συστηματικά απαγόρευε οποιαδήποτε εμπλοκή των μελών του ΔΣ στο θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος, και της απογραφής, παρά το ότι επανειλημμένα του ζητήθηκε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση.
Ο Γιώργος Συμιγιάννης, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Τράπεζας Ελλάδος στην ΕΛΣΤΑΤ, υπεραμύνθηκε της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ενώ έκανε λόγο για αδρανοποίηση του συμβουλίου, λόγω κυρίως των διενέξεων μεταξύ του προέδρου και του αντιπροέδρου.
Το πρώην μέλος της αρχής, Ανδρέας Φιλίππου, μίλησε επίσης για αναθεώρηση του ελλείμματος που έγινε αρμοδίως. Κατηγόρησε πάντως τον κ. Γεωργίου ότι με ευθύνη του και χωρίς καμία εξήγηση δεν συγκάλεσε ποτέ το επταμελές συμβούλιο για να συνεδριάσει.
Η Στέλλα Μπαλφούσια υποστήριξε ότι τα προβλήματα που είχαν προκύψει ανάμεσα στον πρόεδρο και τα μέλη του δ.σ. της ανεξάρτητης αρχής δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η ποιότητα των στοιχείων έχει βελτιωθεί και αυτό το πιστοποιεί και η ίδια η Eurostat και πρόσθεσε ότι αυτό το επιχείρημα είναι αποπροσανατολιστικό.
Ωστόσο, επέρριψε με τη σειρά της τις ευθύνες στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ για το ότι το συμβούλιο έμεινε αδρανοποιημένο παρ’ ότι έγινε νομοθετική ρύθμιση που αποσαφήνιζε τις αρμοδιότητες προέδρου και αντιπροέδρου. Ανέφερε μάλιστα ότι είχε αποστείλει στον κ. Γεωργίου επιστολή, με την οποία επεσήμανε ότι ορισμένες αρμοδιότητες θα έπρεπε να παραμείνουν στη πλειοψηφία των μελών της αρχής.
Εντονα επικριτική κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίστηκε η Ζωή Γεωργαντά, η οποία μάλιστα τον κατηγόρησε ότι τους απαγόρευε για ένα μήνα που έλειπε στο εξωτερικό να επισκεφθούν ακόμα και το κτήριο.
«Μας απαγόρευε την έκφραση γνώμης, προφορικής ή γραπτής. Έφτασε στο σημείο η ανεξάρτητη επταμελής επιτροπή να λειτουργεί σαν αρχή ενός μόνο ανδρός. Θεωρήσαμε ότι δεν ξέρει ελληνικά και προσπαθήσαμε να του πούμε πως φέρονται στις δημοκρατικές χώρες» υποστήριξε.
Χαρακτήρισε επίσης άκυρες τις αποφάσεις για το δημόσιο έλλειμμα, προσθέτοντας ότι δεν βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες, ενώ έκανε λόγο για «κατάλογο –λάστιχο» που τη μία μέρα περιλάμβανε 13 δημόσιες επιχειρήσεις, την άλλη 151 και την άλλη 157. «Δεν αρκεί να λέει η Eurostat ότι ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που ισχύουν και σε άλλες χώρες, πρέπει και να το αποδείξει», συνέχισε.
Από την πλευρά του, το πρώην μέλος του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ Κωνσταντίνος Σκορδάς παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι, ενώ υπήρχαν δημοσιεύματα και σαφέστατα υπονοούμενα για μη αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον κ. Γεωργίου, ενώ οι αποφάσεις δεν πέρασαν ποτέ από έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, όπως όριζε ο νόμος.
Εκανε ακόμη νύξεις για τον τρόπο που έγινε η απογραφή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εισπράττουμε χλευαστικά σχόλια ότι όλοι οι πληθυσμοί τελειώνουν σε μηδέν και κανένας σε 5 ή 7».
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης άφησε αιχμές κατά της κ. Γεωργαντά ότι δεν συμπεριέλαβε στο βιογραφικό της καταδίκη γιατί έπαιρνε παράνομα επιδόματα, καθώς επίσης και ότι είχε δημοσιεύσει σε επιστημονικό περιοδικό άρθρο που ήταν από έκθεση του ΟΗΕ.
Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για απαράδεκτες κατηγορίες με την ανοχή του προεδρείου, προκαλώντας την έκρηξη της Βάσω Παπανδρέου που τον ανακάλεσε στη τάξη.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube