Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Σεπτεμβρίου 2011

Στο Κόσσοβο, ο Νταβούτογλου τονίζει κοινή κουλτούρα, θρησκεία

Στο Κόσσοβο, ο Νταβούτογλου τονίζει κοινή κουλτούρα, θρησκεία
Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι. [Γραφείο του Πρωθυπουργού στο Κόσσοβο

Αξιολογώντας την επίσκεψη Νταβούτογλου, ο Σεμπ Μπίτισι, εκτελεστικός διεθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικής Πολιτικής (IPOL), δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά το Κόσσοβο στην ενταξιακή του πορεία στην ΕΕ, επηρεαζόμενη από τους τούρκους που ζουν στο Κόσσοβο και από τους αλβανούς που ζουν στην Τουρκία.

“Οι σχέσεις Κοσσόβου-Τουρκίας είναι πολύ καλές σήμερα. Υπάρχει τουρκική μειονότητα στο Κόσσοβο και αλβανική μειονότητα στην Τουρκία. Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν συνάψει συμβάσεις στο Κόσσοβο και ακόμη περισσότερες ενδιαφέρονται να έλθουν. Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι σχέσεις αυτές θα ενισχυθούν στο μέλλον. Ωστόσο, οι κοσσοβάροι κατανοούν ότι αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων με όλους τους βαλκάνιους γείτονές της” είπε ο Μπίτισι.

Κατά τον Αγκρόν Ντεμί, εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Προχωρημένων Μελετών (GAP), η Τουρκία καλλιεργεί τις σχέσεις της με το Κόσσοβο και τη Β&Ε βάσει των αρχών που περιγράφονται στο βιβλίο του Νταβούτογλου “Στρατηγικό Βάθος” όπου ο ίδιος περιγράφει την ανάγκη για την Τουρκία να οικοδομήσει σχέσεις με χώρες που ήταν μέρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, ο Μπιτίσι υποστηρίζει ότι η εξωτερική πολιτική που παρουσιάζει ο Νταβούτογλου δίνει μια ρόδινη θεώρηση της οθωμανικής εμπειρίας στα Βαλκάνια, που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουν οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες, περιλαμβανομένου και του Κοσσόβου.

“Οι άνθρωποι στο Κόσσοβο είναι επιφυλακτικοί για το νεο-οθωμανικό εναγκαλισμό, που ενδέχεται να είναι πολύ ασφυκτικός. Η Τουρκία, ως φαίνεται, εστιάζεται στην πτυχή της πολιτιστικής “ήπιας ισχύος” για να αυξήσει την επιρροή της στο Κόσσοβο και αυτό ενδέχεται να επιτείνει τον σκεπτικισμό, λαμβανομένου υπόψη ότι η Τουρκία μεταχειρίζεται την αντίπαλο του Κοσσόβου Σερβία ως αμοιβαίο εταίρο, ιδίως στην αμυντική συνεργασία” είπε ο Μπίτισι.
“Οι σχέσεις θα πρέπει να βασίζονται στην αμοιβαία κατανόηση του παρελθόντος καθώς και σε αμοιβαία συμφέροντα. Η μονόπλευρη θεώρηση δεν βοηθά από την άποψη αυτή”.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube