Weather Icon

Ο Ντομινίκ Στρως-Καν συνηγορεί υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους και κάνει κριτική στους Ευρωπαίους

Ο Ντομινίκ Στρως-Καν συνηγορεί υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους και κάνει  κριτική στους Ευρωπαίους
Ο πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν τάχτηκε την Κυριακή υπέρ της ολικής διαγραφής του χρέους της Ελλάδας, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους να μην «έχουν εκτιμήσει το εύρος της κρίσης που συγκλονίζει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ»

Ερωτηθείς στο τηλεοπτικό κανάλι TF1 για την σκοπιμότητα της παραγραφής του ελληνικού χρέους, ο κ. Στρως-Καν απάντησε: “Λίγο πολύ, αυτή είναι η ιδέα”.

Το Παρίσι εμπιστεύοντας τις τράπεζες, ελαχιστοποιεί την ευρωπαϊκή καθυστέρηση μέσω της Ελλάδας.
Η ζώνη του ευρώ στέλνει πίσω τις δυσκολίες στις ΗΠΑ.
Υποστήριξε ότι «το χρέος, είναι φανερό ότι είναι τεράστιο και πρέπει να μειωθεί με κάθε τίμημα, εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης».
Πρόσθεσε: «Ο δρόμος της αρετής είναι στενός και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να τον ακολουθήσουν, διότι δεν θέλουν να εκτιμήσουν το εύρος του προβλήματος».

Επέκρινε τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ ότι «σπρώχνουν το πρόβλημα μπροστά» ταιριάζοντας τα δάνειά τους στην Αθήνα με αυστηρές απαιτήσεις λιτότητας.
«Η χιονόμπαλα μεγαλώνει και αυξάνει τη δυσκολία με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να είναι όλο και περισσότερο απούσα», είπε.
Για το παλιό αφεντικό του ΔΝΤ, «πρέπει να συμφωνήσουμε να αναγνωρίσουμε την ανάγκη να αναλάβουμε αυτήν την απώλεια». «Ο καθένας πρέπει να την αναλάβει, τα κράτη και οι τράπεζες», είπε, συνηγορώντας επίσης για μεγαλύτερη αλληλεγγύη και για «φορολογική σύγκλιση» στη ζώνη του ευρώ.

Ο Ντομινίκ Στρως-Καν επέκρινε επίσης τον αργό ρυθμό των Ευρωπαίων για την ανάληψη των αποφάσεών τους μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για ένα νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδα κοντά στα 160 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι «ο χρόνος της οικονομίας κυλίεται πιο γρήγορα από αυτόν της πολιτικής» .

«Δεν πιστεύω ότι το ευρώ βρίσκεται σε δυσκολία, αλλά νομίζω ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Αν δεν δράσουμε γρήγορα, σε 25 χρόνια η Ευρώπη θα είναι μια γη θλίψης με υψηλά ποσοστά ανεργίας και με κοινωνικά συστήματα προστασίας σε αποσύνθεση», προειδοποίησε.
«Για να τα αποφύγουμε, πρέπει να δράσουμε γρήγορα (…) Το πρόβλημα με τους Ευρωπαίους είναι ότι είτε κάνουν συχνά λιγότερο από τι απαιτείται, είτε το κάνουν πολύ αργά, είτε πολύ λίγο και πολύ αργά», πρόσθεσε.

Ο κ. Στρως-Καν ομιλούσε στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του μετά την παραίτησή του από το ΔΝΤ τον Μάιο, μετά την κατηγορία των Ηνωμένων Πολιτειών για σεξουαλική κακοποίηση. Οι ποινικές διαδικασίες έκτοτε εγκαταλείφθηκαν.

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube