Γενικά θέματα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Επιχείρηση να αποφορτιστεί το κλίμα στην Ανατ. Μεσόγειο

Του Νίκου Μελέτη
Με τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα αποφορτίσει το κλίμα έντασης που δημιουργείται με αφορμή τις αντιδράσεις της Άγκυρας στις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν επρόκειτο να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, συνάντηση η οποία δεν έγινε, αλλά τα μηνύματα από την τουρκική πλευρά είναι αρνητικά, καθώς ο Α. Νταβούτογλου στη συνάντηση που είχε με τον κ. Λαμπρινίδη την Παρασκευή επέμεινε ότι δεν είναι η Τουρκία αυτή που προκαλεί, αλλα απλώς αντιδρά σε… «μονομερείς» ενέργειες.

Απειλές
Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως και ο Κύπριος πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, το θέμα των απειλών και εχθρικών κινήσεων της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για «λανθασμένη και επικίνδυνη οδό», ενώ είναι σαφές ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν επιδιώκουν τη στρατικοποίηση της κρίσης, όπως πιθανόν επιδιώκει η Τουρκία. Καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» πλέει προς τα βόρεια της Κύπρου, δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό για την πρακτική αδυναμία αντιμετώπισης των γεωτρήσεων στο «Οικόπεδο Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρονται στην περιοχή που θα κινηθεί το τουρκικό σκάφος.
Η «Μιλιέτ», επικαλούμενη τη «συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και ψευδοκράτος, υποστηρίζει ότι το «Πίρι Ρέις» θα κινηθεί από το Ακρωτήριο του Απόστολου Ανδρέα ανατολικά μέχρι την Άκαμα στα δυτικά, σε περιοχή που επικαλύπτει τα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελιγμός
Σε μία ακόμη προσπάθεια πολιτικού ελιγμού, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ν. Ερογλου, σε συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, επέδωσε πρόταση για την «αντιμετώπιση της έντασης», με την οποία ουσιαστικά επιζητεί την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τον περιορισμό της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρόταση αυτή προβλέπει την αναστολή όλων των ενεργειών (στο θέμα της εκμετάλλευσης φυσικών πόρων) μέχρι να βρεθεί λύση του Κυπριακού, τη συγκρότηση κοινής επιτροπής που θα επαναδιαπραγματευθεί τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ και των αδειών ερευνών, και ζητά τα έσοδα που θα προκύψουν να διατεθούν για τη χρηματοδότηση της λύσης.
Οι προτάσεις αυτές, αλλά και η δήλωση του κ. Ερογλου ότι έδωσε άδεια στην τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ για έρευνες ακόμη και στο… νότιο μέρος της Κύπρου αποκαλύπτουν την αμηχανία και σύγχυση που έχει προκαλέσει στην τουρκική πλευρά η έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και η στήριξη που έχει προσφερθεί στη Λευκωσία από τους σημαντικότερους διεθνείς παράγοντες. Για την επόμενη εβδομάδα (4 – 5 Οκτωβρίου), πάντως, έχει προγραμματισθεί ελληνική αεροναυτική άσκηση για Έρευνα και Διάσωση (SAR) νοτίως και νοτιοανατολικά της Καρπάθου, σε περιοχές που μονίμως η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική δικαιοδοσία.
http://www.imerisia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube