Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Σεπτεμβρίου 2011

Η Νότια Αφρική σώζει την τιμή της διεθνούς κοινότητας στη Λιβύη;

Η Νότια Αφρική σώζει την τιμή της διεθνούς κοινότητας στη Λιβύη;
Λιβύη: Απούσα από τη διάσκεψη στο Παρίσι η Ν. Αφρική

«Είμαστε δυσαρεστημένοι» για τον τρόπο που ερμηνεύθηκε η απόφαση 1973 του ΟΗΕ για να πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Νορβηγία.
Την απόφαση της χώρας του να μη συμμετάσχει στη διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη χώρα.

«Είμαστε δυσαρεστημένοι» για τον τρόπο που ερμηνεύθηκε η απόφαση 1973 του ΟΗΕ για να πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, δήλωσε ο Ζούμα στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Νορβηγία.

 
Ετοιμες να βοηθήσουν στη δημοκρατική μετάβαση Ε.Ε. και Κίνα 
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. δήλωσε σήμερα πως η Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει τις νέες λιβυκές αρχές να σχηματίσουν δημοκρατικές αστυνομικές δυνάμεις, να ανακτήσουν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση ή ακόμη να εξασφαλίσουν την επιτήρηση των συνόρων.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, η Κάθριν Αστον τόνισε ότι η διάσκεψη αποτελεί μια ευκαιρία «για να σκεφτούμε τη δουλειά που θα έχουμε μακροπρόθεσμα για να βοηθήσουμε το λιβυκό λαό στη φιλοδοξία του να έχει μια δημοκρατική χώρα».
 Όπως ανέφερε παράλληλα, η Ε.Ε. μπορεί επίσης να προσφέρει την υποστήριξή της για να απαλλαγεί η χώρα από τα πολλά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση, στη διαχείριση της επιτήρησης των συνόρων καθώς και στη διοργάνωση εκλογών και την αρωγή για το σχηματισμό μιας αληθινής «κοινωνίας των πολιτών».
Σύμφωνα με το Ιταλό υπουργό Αμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, μία διπλωματική ομάδα της ΕΕ έφτασε στην Τρίπολη. Η Ιταλία και η Γαλλία άνοιξαν και πάλι τις πρεσβείες τους στην Τρίπολη, τις οποίες είχαν κλείσει νωρίτερα φέτος.
Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο επέμεινε σήμερα ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο πρέπει να διαδραματίσει «σημαντικό ρόλο» στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, χωρίς πάντως να φτάσει μέχρι να αναγνωρίσει επισήμως το πολιτικό όργανο της εξέγερσης.
Η Κίνα «δίνει σημασία στη σημαντική θέση και το σημαντικό ρόλο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου για την επίλυση του λιβυκού ζητήματος», επισήμανε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Εξέφρασε ταυτόχρονα τη στήριξη της χώρας του στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη και να επιτραπεί μια μεταβίβαση της εξουσίας χωρίς συγκρούσεις και διαμήνυσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στη μελλοντική ανοικοδόμηση της χώρας.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube