Weather Icon
Αιγαίο , Γενικά θέματα 16 Σεπτεμβρίου 2011

Έντονα διαβήματα της Ελλάδας προς την Άγκυρα και το Όσλο .Η Τουρκία «αγγίζει» το Καστελόριζο

Έρευνες σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα
Η Τουρκία «αγγίζει» το Καστελόριζο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Τουρκία, εξ αφορμής της έναρξης ερευνητικών γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενδεχομένως και σε μία κίνηση αντιπερισπασμού, ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών, από νορβηγικό πλοίο, νοτίως του Καστελόριζου, σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.

Εν μέσω των συζητήσεων, χθες, για την αντίδρασή της έναντι της συμφωνίας Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, η Τουρκία εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX)για τη διεξαγωγή ερευνών, το χρονικό διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, η περιοχή επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτίως του Καστελόριζου.
Ως απάντηση στην τουρκική αγγελία, το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε διάβημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Σε σχετική δήλωση του Εκπροσώπου του Ελληνικού Υπουργείου, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, επισημαίνεται ότι δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει το διάβημα.

Η Τουρκία «αγγίζει» το Καστελόριζο

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο, να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις. Καταλήγοντας, ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας σημειώνει ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Από το Ελληνικό Πεντάγωνο έγινε, την ίδια ώρα, γνωστό ότι δύο τουρκικές φρεγάτες, μία κορβέτα, ένα σκάφος υποστήριξης καθώς και ένα υποβρύχιο, βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, νοτίως του Καστελόριζου. Επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου ανέφεραν πως τα τουρκικά πλοία αναμένουν διαταγή για απόπλου, με εντολή να φτάσουν μέχρι το οικόπεδο 4 της ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ Πάφου και Καστελόριζου.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/24869

ΥΠΕΞ: Αντίθετη στο διεθνές δίκαιο η τουρκική πρόθεση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας

Την αντίδρασή του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών για την πρόθεση της Τουρκίας να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα.”Η ανακοινωθείσα πρόθεση της Τουρκίας να συνάψει “συμφωνία” οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Οποιαδήποτε τέτοια “συμφωνία” θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδεθεί με την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=310017

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube