Weather Icon

Ευρω-παιγνίδι αγωγών για παράκαμψη Μόσχας

Ευρω-παιγνίδι αγωγών για παράκαμψη Μόσχας
Διαπραγματεύσεις Ε.Ε με Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν και κέρδη για την Τουρκία

ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗαπόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, στο πλαίσιο μιας «νομικά δεσμευτικής συνθήκης», αποφάσισαν ομόφωνα τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με κύκλους της Ε.Ε, «η απόφαση εντάσσεται στην προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία και την εταιρία Gazprom, με βασική επιδίωξη την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών παροχής φυσικού αερίου». Ο υποθαλάσσιος αγωγός εκτιμάται ότι θα καταστεί το μέσο μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν προς το «Νότιο διάδρομο» (Southern Corridor), με προφανή στόχο την εξασφάλιση των απαραιτήτων ποσοτήτων φυσικού αερίου για την εγκατάσταση του περίφημου αγωγού Νabucco, στον οποίο η Τουρκία αποτελεί έναν από τους βασικούς παίκτες, προσβλέποντας σε τεράστια οικονομικά κέρδη. Αφενός από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη και αφετέρου από τη διεκδίκηση δικαιωμάτων μεταπώλησης, με τα οποία φλερτάρει η κυβέρνηση Ερντογάν. Σημειώνεται ότι η βιωσιμότητα του Νabucco, συνολικού μήκος 3.900 χιλιομέτρων, προϋποθέτει 31 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, κάτι που χωρίς τη συμβολή του Τουρκμενιστάν και του Αζερμπαϊτζάν είναι αδύνατον να εξασφαλιστεί.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε έχουν εξουσιοδοτήσει την Κομισιόν να διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες για την εγκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού. Όπως ακόμη αναφέρεται, ο αρμόδιος Επίτροπος Γκούντερ Έτινγκερ εξέφρασε ικανοποίηση γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις «με μια φωνή». Ο Γερμανός κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός στην Κασπία «είναι ένα σημαντικό έργο στο Νότιο Διάδρομο για την εξασφάλιση νέων πηγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «πρόθεσή μας είναι η υλοποίησή του το συντομότερο δυνατό». http://www.philenews.com/digital/

Η Μόσχα εξεπλάγη για την απόφαση της ΕΕ

Η Ρωσία εξεπλάγη για την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν για τη σύναψη συμφωνίας για την κατασκευή Υπερκασπιακού αεριαγωγού.«Εκπλαγήγαμε για το ο αγωγός προβλέπεται να κατασκευαστεί ακριβώς στην Κασπία θάλασσα, στις ακτές της οποίας κανένα από τα κράτη της ΕΕ δεν έχει πρόσβαση», – αναφέρεται στην ανακοίνωση.Στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι προσπάθειες έξωθεν επέμβασης στις υποθέσεις της Κασπίας μπορεί να επιδεινώσουν πολύ σοβαρά την κατάσταση σ΄αυτή την περιοχή και να επηρεάσουν αρνητικά τις πενταμερείς συνομιλίες που διεξάγονται για το νέο νομικό καθεστώς της Κασπίας θάλασσας.

 http://greek.ruvr.ru/2011/09/13/56118448.html

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube