Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Αυγούστου 2011

Ενισχύσεις ζητάει η KFOR στο Κόσοβο

Επιπλέον ενισχύσεις ζητεί η KFOR, η ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Κόσοβο μετά το πρόσφατο ξέσπασμα ενός νέου κεφαλαίου βίας στην περιοχή, σε βάρος των Σέρβων μειονοτικών του Βορρά, ενώ η κυβέρνηση των Αλβανών Κοσοβάρων της Πρίστινα αψηφά το ΝΑΤΟ, καταφεύγει σε φραστικούς λεονταρισμούς εναντίον της Σερβίας και ξεσηκώνει ανησυχίες σε Ευρώπη και Ρωσία.
Τον έλεγχο των δύο επίμαχων μεθοριακών σταθμών στο βόρειο Κόσοβο ανέλαβε η KFOR, που ζητάει ακόμη ένα τάγμα για την ενίσχυσή της (Reuters)

Τον έλεγχο των δύο επίμαχων μεθοριακών σταθμών στο βόρειο Κόσοβο ανέλαβε η KFOR, που ζητάει ακόμη ένα τάγμα για την ενίσχυσή της (Reuters) Η Ατιφέτε Γιαχγιάγκα, πρόεδρος του Κοσόβου, επισκεπτόμενη με τη συνοδεία του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι τις εγκαταστάσεις της ειδικής αστυνομικής δύναμης EULEX, επαίνεσε το έργο της, όπως και της KFOR για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας και την εφαρμογή της έννομης τάξης.

Ομως, εμμέσως πλην σαφώς, διατύπωσε την φραστική πρόκλησή της, λέγοντας ότι «ο έλεγχος των συνόρων είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας του Κοσόβου και θα εφαρμόσουμε το δικαίωμα αυτό με αποφασιστικότητα». Πρόσθεσε δε ότι αυτό πλέον «δεν αποτελεί θέμα συζήτησης με κανέναν».

Ο Θάτσι το πήγε πιο μακριά, απευθυνόμενος στο Βελιγράδι: «Θα πρέπει -είπε- να αλλάξουν τη νοοτροπία τους απέναντι στο Κόσοβο, επειδή αυτό ορίζει μόνο του το μέλλον του».

Ωστόσο, από την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από συνεννόηση με τη σερβική κυβέρνηση, η KFOR έχει αναλάβει τον έλεγχο των δύο επίμαχων μεθοριακών σταθμών Μπίρνιακ και Γιάρινιε στο βόρειο Κόσοβο. Σύμφωνα με τον Ντίντερ Βίχτερ, εκπρόσωπο της ΝΑΤΟϊκής αποστολής, έχει ζητήσει να ενισχυθεί η δύναμή της εκεί με ακόμα ένα τάγμα τουλάχιστον.

Η Γερμανία, διά του πρεσβευτή της στην Πρίστινα, ευχολογούσε ανήσυχη υπέρ της επιστροφής Σέρβων και Αλβανών Κοσοβάρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ρωσία, μέσω του δικού της πρεσβευτή Αλεξάντερ Κονούζιν, επαναβεβαίωνε τη θέση της Μόσχας πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης της Πρίστινας να αλλάξει μονομερώς και διά της βίας την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο αποτελεί απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube