Γενικά θέματα 10 Αυγούστου 2011

Σε «προειδοποιήσεις» επιμένει η Αγκυρα

Σε «προειδοποιήσεις» επιμένει η Αγκυρα
… «Είναι απαράδεκτο, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, να επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία όταν η ίδια δεν έχει υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».,,



Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ-Εnet.gr/
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι απειλές της Αγκυρας για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκινήσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ από την 1η Οκτωβρίου.


Οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν βάσει της συμφωνίας που έχουν συνυπογράψει από τον Φεβρουάριο Κύπρος και Ισραήλ, στο πλαίσιο του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την κυπριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» η Αγκυρα, μέσω της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον, θα εκφράσει την ενόχλησή της στην αμερικανική διοίκηση, δεδομένου ότι τις γεωτρήσεις έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Nobile Energy.

Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, θα εκφράσει τις ανησυχίες της για το θέμα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), «προειδοποιώντας» ότι η εξέλιξη αυτή «θα υπονομεύσει» τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι κινήσεις αυτές της Αγκυρας πάντως είχαν περιγραφεί και στην προχθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, όπου αναφερόταν ότι «οι συμφωνίες αυτές της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νοτίου Κύπρου και οι δραστηριότητες αναζήτησης πετρελαίου/φυσικού αερίου επηρεάζουν αρνητικά την επίλυση του Κυπριακού και εκτός αυτού γίνονται αιτία για νέες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχής. Σχετικά με την κατάσταση αυτή, τόσο οι απόψεις της χώρας μας όσο και οι απόψεις της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και οι προειδοποιήσεις μας αναφέρθηκαν στις χώρες της περιοχής και τα Ηνωμένα Εθνη. Εχει τονισθεί ότι περιμένουμε οι εταιρείες και οι χώρες που έχουν ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου νότια της Κύπρου, βάσει αδειών που δεν ισχύουν, να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα».

Τουλάχιστον πάντως στην αγγλόφωνη έκδοση της «Hurriyet Daily News» παρατίθενται και οι δηλώσεις του Δ. Χριστόφια, με τις οποίες ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στην Τουρκία και να υπερασπιστεί το Διεθνές Δίκαιο. «Είναι απαράδεκτο, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, να επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία όταν η ίδια δεν έχει υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Δήλωση για το θέμα έκανε χθες και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος: «Με τις ενέργειές της αυτές η κυβέρνηση της Τουρκίας θέτει θέμα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι γράφει στα παλαιά της υποδήματα τους Διεθνείς Κανόνες Δικαίου και ότι διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική της με βάση τα κοντόφθαλμα σχέδια των στρατοκρατικών κύκλων της Αγκυρας. Η Τουρκία, αντί να προκαλεί τη διεθνή κοινή γνώμη με προκλητικές δηλώσεις, καλά θα κάνει να αποδεχθεί αμέσως τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας». *

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube