Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Αυγούστου 2011

Λιβύη: Οδεύουν προς Τρίπολη οι αντικαθεστωτικοί

Οι εξεγερμένοι προελαύνουν προς την πρωτεύουσα της Λιβύης αφού κατέλαβαν μια πόλη ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Σύρτη, γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.Ο διοικητής των Λίβυων εξεγερμένων φέρεται να ανέφερε σε ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα ότι οι «οι επαναστατικές δυνάμεις» απώθησαν τα στρατεύματα που είναι πιστά στον Καντάφι από την πόλη αλ Χισά, 140 χλμ. δυτικά της Σύρτης.


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι εξεγερμένοι ανέφεραν ότι προωθήθηκαν στο κέντρο της πόλης Ζαουίγια, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας όπου υπάρχουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις 40 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα το αλ Τζαζίρα, οι εξεγερμένοι αιχμαλώτισαν τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Ζαουίγια και άλλους πιστούς στον Καντάφι περιλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων.

Ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η πόλη έμοιαζε να είναι ήρεμη το πρωί σήμερα. Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο είπαν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν χθες, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

Στο μεταξύ ο ειδικός επιτετραμμένος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Άμπντουλ Ιλά αλ Χάτιμπ διέψευσε ότι έλαβε μέρος σε διαπραγματεύσεις από κοινού με αξιωματούχους που εκπροσωπούν την κυβέρνηση του Καντάφι και το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο στην Τυνησία.

Ο αλ Χάτιμπ είπε ότι είχε χωριστές επαφές με αξιωματούχους από τις δύο πλευρές και ορισμένους Λίβυους πολίτες μετά την υποβολή σχετικών αιτημάτων.

«Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι δεν είχε άμεσες ή έμμεσες διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του Καντάφι», πρόσθεσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μούσταφα Άμπντουλ Τζαλίλ.

«Ο Καντάφι οφείλει να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη Λιβύη ή θα απομακρυνθεί δια της βίας», είπε ο Άμπντουλ Τζαλίλ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων. «Είναι αδιανόητο να γίνουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις που να αγνοούν αυτή τη βασική αρχή».

Από το Φεβρουάριο, όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Καντάφι, οι αντικαθεστωτικοί πασχίζουν να προχωρήσουν προς την Τρίπολη. Το τελευταίο διάστημα υποστήριξαν ότι κέρδισαν σημαντικό έδαφος στην πόλη Μπρέγκα, 750 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Οι εξεγερμένοι μοιάζουν να έχουν όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λένε ότι ο πόλεμος βρίσκεται «σε μια αποφασιστική του φάση» τις τελευταίες ημέρες. Από την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα είπε χθες πως οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περιέλθει σε θέση άμυνας.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι είναι εξασθενημένες», είπε, ενώ χαρακτήρισε τις πληροφορίες περί του ότι άλλο ένα στέλεχος των δυνάμεων του Καντάφι αποσκίρτησε «άλλο ένα παράδειγμα του πόσο αδύναμες έχουν καταστεί», επαναλαμβάνοντας την επωδό της Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες, ότι δηλαδή «οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι Μούσα Ιμπραχίμ είπε από την πλευρά του ότι «υπάρχει μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης και επιχειρείται να εμφανιστούν οι εξεγερμένοι σημαντικότεροι από ό,τι είναι». Και πρόσθεσε πως «ορισμένοι ξένοι πολιτικοί λένε πως το καθεστώς έχει τελειώσει και πως του απομένουν ημέρες. Το λένε αυτό επί έξι μήνες κι είμαστε ακόμα εδώ».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube