Weather Icon

Σε εξέλιξη η ιστορική συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ιλ και Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Σε εξέλιξη η ιστορική συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ιλ και Ντμίτρι Μεντβέντεφ
O Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποδέχεται
 τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ
Στόχος η συνεργασία και ο διάλογος ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα

Υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Ουλάν Ουντέ, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία, 5.500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, η ιστορική συνάντηση ανάμεσα στο Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ιλ, σε μία από τις σπάνιες εξόδους του από τη χώρα του. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Βορειοκορεάτη προέδρου στη Ρωσία μετά το 2002.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τη συνάντηση των δύο ηγετών λέγοντας πως «θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της επανάληψης των εξαμερών συνομιλιών για τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο», τονίζοντας παράλληλα πως η Ρωσία προωθεί μια ειρηνική, πολιτική και διπλωματική λύση στο πρόβλημα με στόχο την αποκατάσταση της συνεργασίας και του διαλόγου ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Ο εκκεντρικός κι… ακριβοθώρητος Βορειοκορεάτης ηγέτης μετέβη χτες στη Ρωσία όπου αρχικά επισκέφθηκε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ενώ κατόπιν κολύμπησε στα νερά της λίμνης Βαϊκάλης.
Κοινό μυστικό είναι, ωστόσο, πως ο 69χρονος ηγέτης έκανε την… αγγαρεία και βγήκε εκτός συνόρων προκειμένου να υπογράψει μια τεράστια οικονομική συμφωνία, αξίας 70 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Η Ρωσία, δια μέσου του ενεργειακού κολοσσού, φέρεται διατεθειμένη να καλύψει τις ανάγκες της φτωχής χώρας σε φυσικό αέριο, εάν η Βόρεια Κορέα συμφωνήσει να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Σύμφωνα με τους ρωσικούς υπολογισμούς, η Βόρεια Κορέα χρειάζεται φυσικό αέριο 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και η Gazprom προτίθεται να κατασκευάσει αγωγούς που θα ξεκινάνε από τη Σιβηρία και θα φτάνουν μέχρι την Βόρεια Κορέα.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube