REAL TIME |

Weather Icon
Γερμανία , Κοσσυφοπέδιο 26 Αυγούστου 2011

Δεν αποδέχεται η Σερβία τους όρους της Μέρκελ για το Κόσοβο

Η Σερβία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα εθνικά της συμφέροντα στο Κόσοβο, ρισκάροντας να μη λάβει εφέτος καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς. Ωστόσο, διατηρεί το δικαίωμά της να εξακολουθήσει τις προσπάθειες ένταξής της στην ΕΕ.

«Η Σερβία δεν θα εγκαταλείψει το λαό της στο Κόσοβο. Η Σερβία επίσης δεν θα παραιτηθεί από την πορεία ένταξής στην ΕΕ. Αν η Σερβία κληθεί να επιλέξει, η απάντησή μου είναι ότι δεν θα παραιτηθεί από κανένα από τα νόμιμα συμφέροντά της», ανέφερε ο Τάντιτς σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική του, τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων στο Κόσοβο και την προσχώρηση στην ΕΕ, επειδή οι πολιτική αυτή έχει λάβει τη στήριξη των πολιτών της Σερβίας δύο φορές, υποστηρίζοντας ότι είναι δυνατή η υλοποίηση και των δύο στρατηγικών συμφερόντων: μέριμνα για τα νόμιμα συμφέροντα στο Κόσοβο και ένταξη στην ΕΕ.

«Αν δεν είναι δυνατό σήμερα, θα είναι αύριο. Αν δεν είναι δυνατή η αποδοχή του επιχειρήματος που θέτει η Σερβία σήμερα, είμαι πεπεισμένος ότι μετά από δημοκρατικό και συνολικό διάλογο, το επιχείρημα αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό ακόμη και τον επόμενο χρόνο», συμπλήρωσε.
«Η απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και ο ορισμός ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων εξαρτάται μόνον κατά ένα μέρος από εμάς. Πιστεύω ότι η Σερβία θα εκπληρώσει κάθε όρο που είναι εναρμονισμένος με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και θα δούμε, αν η ΕΕ εκπληρώσει το δικό της μέρος. Εξαρτάται από την ΕΕ», είπε ο Τάντιτς.

Η Σερβία, όπως σημείωσε, συνεχίζει την πολιτική της ένταξης στην ΕΕ και κανένας δεν μπορεί να της στερήσει το δικαίωμα να το κάνει.

Ο Τάντιτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την πρόσφατη επίσκεψής της στο Βελιγράδι έθεσε, μεταξύ άλλων, ως όρο για να γίνει η Σερβία υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, την κατάργηση των αποκαλούμενων παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κόσοβο. Πρόσθεσε ότι ο όρος δεν γίνεται αποδεκτός από τη Σερβία για διάφορους λόγους, τους οποίους εξήγησε στη Μέρκελ, στη διάρκεια των συνομιλιών τους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι θεσμοί αυτοί δεν είναι παράλληλοι, αλλά οι μοναδικοί στο βόρειο Κόσοβο και η κατάργησή τους θα δημιουργήσει πολιτικό κενό και κενό επιβίωσης στο βόρειο τμήμα του Κόσοβου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πρόκειτια για νόμιμους θεσμούς, οι εκπρόσωποι των οποίων είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι, ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας. Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι θεσμοί δεν είναι μόνον πολιτικοί, αλλά δομές υγείας, εκπαίδευσης και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, που είναι ζωτικοί για την επιβίωση κάθε ατόμου στο βόρειο Κόσοβο, υπογράμμισε.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=304518 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube