Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Αυγούστου 2011

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, δεύτερος γιος του Καντάφι εμφανίζεται ελεύθερος στην Τρίπολη

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, δεύτερος γιος του Καντάφι εμφανίζεται ελεύθερος στην Τρίπολη
LE MONDE
Ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι έξω από το
ξενοδοχείο Ρίξος τη Τρίτη 23.08. 2011 (AFP)

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, του οποίου η σύλληψη είχε ανακοινωθεί από τους Λίβυους αντάρτες και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), έφτασε ελεύθερος τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη 23 Αυγούστου στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Τρίπολη.

Σε εικόνες από την τηλεόραση, μπορούμε να δούμε αυτόν τον γιο του Μουαμάρ Καντάφι να κυματίζει μια γροθιά θριάμβου, χαμογελαστό, κάνοντας το V της νίκης και να χαιρετίσει τους οπαδούς του έξω από το ξενοδοχείο Rixos. 
Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, δήλωσε ότι ο πατέρας του ήταν σε ασφαλές μέρος στην Τρίπολη, όπου εισήλθαν οι αντάρτες, και ότι το λιβυκό καθεστώς έλεγχε πάντα τη χώρα.


“Σκουπίζω τις φήμες”
Νωρίτερα, οι άνδρες του Μουαμάρ Καντάφι που φυλάνε το ξενοδοχείο είχαν πάρει μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο Bab Al-Azizia, το συγκρότημα του  ηγέτη της Λιβύης στην Τρίπολη, όπου συνάντησαν τον Σαϊφ. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο ξενοδοχείο με το γιο του ηγέτη της Λιβύης, ο οποίος μίλησε με τους δημοσιογράφους πριν να συνοδέψει μερικούς για σύντομη επίσκεψη. «Είμαι εδώ για να σκουπίσω τις φήμες», δήλωσε ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ.
«Πρόκειται για τεχνολογικό  και ηλεκτρονικό πόλεμο που έχει σκοπό να  βυθίσει τη Λιβύη στο χάος και τον τρόμο. Έφεραν επίσης ένοπλες συμμορίες από τη θάλασσα και οδικώς» , πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ένα μήνυμα SMS  που αποστάλθηκε τη Δευτέρα σε όλα τα κινητά τηλέφωνα στην Τρίπολη για να συγχαρούν τους ιδιοκτήτες τους για την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι.
Χαιρετίζει τους οπαδούς του

Θεωρημένος από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ ως «Λίβυος Πρωθυπουργός εκ των πραγμάτων», ο Σαΐφ Αλ-Ισλάμ, κατηγορείται ότι παίζει «καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή ενός σχεδίου» που σχεδιάστηκε από τον πατέρα του να «καταστείλει με όλα τα μέσα»” τη λαϊκή εξέγερση του Φεβρουαρίου, «συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υπερβολικής και θανατηφόρας βίας». Θα είχε μεταξύ άλλων διοργανώσει την πρόσληψη μισθοφόρων.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε εκδώσει στις 27 Ιουνίου εντάλματα σύλληψης κατά του Μουαμάρ Καντάφι, του γιου του Σαΐφ αλ-Ισλάμ, 39 ετών, και του γαμπρού του και «δεξιού χεριού”, επικεφαλής των υπηρεσιών αντικατασκοπίας της Λιβύης Abdullah Al-Sanusi, ετών 62. Οι τρεις άνδρες είναι υπόλογοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Λιβύη από τις 17 Φεβρουάριου, όταν η ξέσπασε η εξέγερση η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένοπλη σύγκρουση.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Τρίπολη
Απόδειξη της αποφασιστικότητας των υποστηρικτών του Καντάφι, το ΝΑΤΟ ανέφερε πυρά από πυραύλους έδαφος-εδάφους  Σκουντ από τα περίχωρα της Σύρτης προς τη Μισράτα, πόλη που κατέχεται από τους αντάρτες. Στην Τρίπολη, οι συγκρούσεις συγκεντρώνονται γύρω από τη Bab Al-Azizia, όπου υποψιάζεται ότι κρύβεται ο Μουαμάρ Καντάφι.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Αραβία, οι αντάρτες κατέλαβαν το αεροδρόμιο της  πρωτεύουσας, και τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν την κατοικία του ηγέτη της Λιβύης όλη τη νύκτα. Οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο των κτηρίων της κρατικής τηλεόρασης, που έπαψε να εκπέμπει.
Πηγή: Le Monde     23.08.2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube