Weather Icon
Λιβύη , Ρωσία 12 Αυγούστου 2011

Η Ρωσία προσχώρησε στις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Λιβύης και του Μουαμάρ Καντάφι

Ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπόγραψε διάταγμα για την εφαρμογή από μέρους της Ρωσίας του ψηφίσματος 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, το οποίο είχε υιοθετηθεί στις 17 Μαρτίου και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σκλήρυνση των κυρώσεων εναντίον αυτής της χώρας.

Το Διάταγμα, συγκεκριμένα, απαγορεύει την έκδοση άδειας για τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου της Ρωσίας για πτήσεις οποιωνδήποτε αεροσκαφών με προορισμό τη Λιβύη. Εξαίρεση αποτελούν τα αεροσκάφη, που εκτελούν πτήσεις αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Εκτός αυτού, σύμφωνα με το Διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας, στα πολεμικά πλοία επιτρέπεται να ελέγχουν πλοία στην ανοικτή θάλασσα, τα οποία πλέουν με προορισμό τη Λιβύη ή από τη Λιβύη. 
Επίσης η ρωσική πλευρά πρέπει να έχει πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο σκάφος χρησιμοποιείται για τη μεταφορά προσωπικού ή φορτίων για στρατιωτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με το Διάταγμα του Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η Ρωσία δεσμεύεται να εφαρμόσει μιά σειρά οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Λιβύης. Συγκεκριμένα, απαγορεύονται οι πράξεις με χρηματικούς πόρους και χρηματιστικά ενεργητικά των στενότερων συγγενών του Καντάφι, του κύκλου του και λιβυκών νομικών προσώπων. Δυστυχώς, ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη και οι βαριές συνέπειές της έχουν αναβάλει επαόριστον την εκτέλεση μιάς σειράς μεγάλων αμοιβαία επωφελών συμβολαίων της Ρωσίας με Λίβυους εταίρους. Σχετικές λεπτομέρειες αναφέρει ο πρώην Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λιβύη, επιστημονικός λειτουργός του Ινστιτούτου Αραβολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αλεξέι Ποντσερόμπ:
– Η διακοπή της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με τη Λιβύη έχει προκαλέσει ζημιά περίπου δύο δισεκ. δολαρίων. Οι άμεσες απώλειες των πετρελαϊκών μας εταιριών και της κρατικής εταιρίας ρωσικών σιδηρόδρομων, η οποία κατασκεύαζε εκεί σιδηρόδρομο, ανέρχονται σε 4 δισεκ. δολάρια. Οι απώλειες όλων των υπόλοιπων εταιριών μας, οι οποίες εργάζονταν στο έδαφος της Λιβύης, είναι της τάξης των δύο δισεκ. δολαρίων. Κρίνοντας από τις ειδήσεις των ΜΜΕ μας, οι απώλειες της Ρωσίας ανήρθαν στα 10 δισεκ. δολάρια.
Κατά την υιοθέτηση του ψηφίσματος στο ΣΑ του ΟΗΕ η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Ινδία και η Βραζιλία απέσχαν από τη ψηφοφορία. Το ψήφισμα είχε υποβληθεί από τις αντιπροσωπείες του Λιβάνου, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Υπέρ του ψήφισαν οι αντιπρόσωποι δέκα κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ψήφοι «κατά» δεν υπήρξαν. Το ψήφισμα ενέκρινε την εισαγωγή ζωνών χωρίς πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, καθώς και τη σκλήρυνση των κυρώσεων εναντίον μιάς σειράς Λίβυων ηγετών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube